Iranul a oprit ieri orice activitate nucleara de pe teritoriul tarii, au anuntat ieri autoritatile de la Teheran, citate de agentiile internationale de stiri. "Conform acordului cu europenii, Iranul si-a suspendat operatiunile de imbogatire a uraniului", a transmis ieri dimineata postul public de televiziune de la Teheran, citat de Mediafax. "Am spus ca le vom suspenda si asta vom si face", declarase in timpul serii de duminica spre ieri purtatorul de cuvant al Ministerului iranian al Afacerilor Externe, Hamid Reza-Assefi. Saptamana trecuta, Franta, Germania si Marea Britanie au reusit sa semneze un acord cu autoritatile de la Teheran prin care Iranul se angaja sa opreasca ieri toate activitatile sale nucleare, despre care iranienii sustin ca sunt numai civile.

Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a confirmat ieri ca Iranul a suspendat ieri toate activitatile nucleare. "Cred ca toate operatiunile nucleare au fost oprite", a declarat ieri presedintele AIEA, Mohamed ElBaradei. Oricum, verificarile pe care le conduce AIEA in Iran se vor finaliza joi.

"Un pas in directia cea buna"

Decizia Iranului de a suspenda toate activitatile de imbogatire a uraniului este "un pas in directia cea buna", a mai afirmat Mohamed ElBaradei, citat de BBC.

Liderul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica a confirmat ca activitatea atomica a Iranului poate fi utilizata in scop militar. "Pana acum, Iranul a produs probabil doua tone de uraniu lichefiat care poate fi folosit la armele atomice. Cantitatea nu este insa suficienta pentru a fabrica o bomba", a explicat ElBaradei. Uraniul lichefiat (UF-6) este utilizat la fabricarea uraniului puternic imbogatit, destinat atat programelor industriale civile cat si celor militare.

Statele Unite acuza de mai multi ani Iranul ca foloseste programul nuclear industrial civil ca acoperire si ca in realitate Teheranul incearca sa obtina arme nucleare. Iranul a negat intotdeuna ca ar incerca sa obtina armament nuclear si a sustinut permanent ca programul sau atomic este destinat exclusiv scopurilor economice. In ultimele saptamani, Washingtonul a facut presiuni internationale pentru a reusi discutarea problemei iraniene in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.