Prestigiosul post britanic BBC, cel mai respectat canal de informatii din Europa, a prezentat ieri pe site-ul sau de Internet un material critic referitor la canalul navigabil Bastroe pe care il construieste Ucraina in Delta Dunarii. Sub titlul "Cresc temerile privind dezastrul din Delta Dunarii", BBC noteaza: "Un proiect ucrainean de a construi un canal maritim in Delta Dunarii - zona umeda bogata ecologic - a starnit ingrijorari internationale printre oficialii si activistii de mediu".

"Proiectul canalului Bastroe ar putea avea efecte serioase si ireversibile asupra ecosistemului Delta Dunarii, avertizeaza un proiect de raport realizat de Leo Platvoet, raportor al Consiliului Europei care a vizitat zona", aminteste BBC. Sursa citata aminteste ca Delta Dunarii se afla sub protectia UNESCO, fiind considerata Rezervatie a Biosferei, si declarata inca din 1991 rezervatie a patrimoniului mondial inca din 1991. De asemenea, Delta Dunarii este una din cele mai mari delte naturale din lume, adapostind 312 specii de pasari si 90 de specii de pesti. Desi Ucraina a invocat argumente economice pentru construirea canalului de navigatie Bastroe in Delta Dunarii, ecologistii romani si straini au atras atentia aspra pericolului grav pe care il reprezinta acest canal asupra eco-sistemului Deltei Dunarii.

Expertii romani de mediu au explicat ca lucrarile de dragare la canalul Bastroe vor avea ca efect cresterea nivelului apei in zona canalului. Noul canal va atrage o mare parte din apa care curge acum pe alte brate ale Deltei Dunarii, iar acest lucru va declansa grave dezechilibre naturale in Delta, care vor afecta serios intregul eco-sistem al Deltei, noteaza BBC, care il citeaza pe Romulus Stiuca, de la Institutul Delta Dunarii. Spre exemplu, supravietuirea padurii tropicale Letea, care are sute de ani vechime si este singurul loc din Europa unde se pot gasi liane, este amenintata de catre efectele constructiei canalului Bastroe.

BBC aminteste ca expertii UNESCO si ai Conventiei de la Ramsar au analizat, anul trecut, proiectul "Bastroe", si au conchis ca ridicarea unui canal navigabil de catre Ucraina chiar pe bratul Bastroe din Delta Dunarii este "cea mai proasta alternativa" din orice punct de vedere.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.