Ministrul de externe al Turciei, Abdullah Gul, si-a retras candidatura la presedintia Turciei, ca urmare a esecului parlamentului de a alege sefului statului.

In scrutinul de duminica, Abdullah Gul, care este candidatul Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AK, islamic) nu a putu fi ales deoarece in sala nu erau prezenti decat 358 de deputati, cu noua mai putini decat cele 2/3, cvorumul necesar alegerii.AK dispune de 350 din 550 de deputati cati numara Marea Adunare Nationala.Sambata a avut loc o demonstratie la care mii de persoane au cerut retragerea singurului candidat la functie.

A fost a treia demonstratie in mai putin de o luna organizata de turci laici impotriva candidaturii ministrului de externe, Abdullah Gul, membru al Partidul Dreptatii si Dezvoltarii (AK, islamic).Rezultatul primului tur de scrutin, desfasurat pe 27 aprilie, a fost invalidat de Curtea Constitutionala, la sesizarea opozitiei.

Atunci, Abdullah Gul obtinuse 357 de voturi, cu zece mai putine decat majoritatea de 2/3 necesara alegerii din primul tur.Opozitia a boicotat scrutinul, iar apoi a contestat validitatea acestuia, Curtea Constitutionala acceptand argumentul ca lipsa cvorumului din primul tur - 367 de parlamentari - a dus la invalidarea sa.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a declarat ca decizia este ca un glonte in inima democratiei turce si a cerut parlamentului convocarea de alegeri anticipate pe 22 iulie, cerere acceptata in principiu.Opozitia precum si demonstrantii laici il acuza pe Abdullah Gul ca ar avea o agenda islamista ascunsa, ceea ce acesta a negat intodeauna.

Armata a intervenit si ea in disputa, avertizand ca va apara caracetrul laic al statului turc, ceea ce a determinat interventia Uniunii Europene, care a criticat luarea de pozitie a armatei ca o amenintare la adresa democratiei.Mandatul actualului presedinte, Ahmet Necdet Sezer, expira pe data de 16 mai.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.