Nicolas Sarkozy, candidatul dreptei, al UMP, a castigat turul doi al alegerilor prezidentiale din Franta, cu 53% din voturile exprimate de francezi, conform exit-pollurilor date publicitatii in Franta la inchiderea ultimelor sectii de votare. Segolene Royal, candidata Partidului Socialist, a reusit sa obtina doar 47% din voturile compatriotilor sai, un scor considerat destul de mic, pentru socialistii francezi.

La anuntarea oficiala a rezultatelor exit-pollurilor, la ora 20:00, ora Frantei, sediul de campanie al UMP, umplut de sustinatorii lui Sarkozy, a explodat de bucurie. Strada pe care se afla sediul era si ea debordata de votantii dreptei, agitand drapele tricolore, pancarde cu imaginea lui Sarkozy si baloane albastre.

La sediul de campanie al lui Segolene Royal, sustinatorii stangii, dezamagiti de rezultat, o aclamau totusi pe candidata stangii: "Merci, Segolene!". Royal a tinut, aproape imediat dupa anuntarea rezultatelor exit-pollurilor, un discurs: "Votul a vorbit pentru toti. Ii doresc noului presedinte sa poata indeplini ceea ce si-a propus" au fost cuvintele prin care Segolene s-a declarat infranta. Ea nu l-a felicitat pe contracandidat pentru victoria obtinuta, dar a promis ca va continua lupta de reinnoire a stangii.

La ora 20:30, Nicolas Sarkozy si-a facut intrarea in sediul de campanie al UMP, intampinat de sustinatorii care cantau Marseilleza. Sarkozy si-a inceput discursul in strigatele multumii: "Dragi compatrioti, ma adresez dumneavoastra intr-un moment care, toata lumea isi da seama de acest lucru, este exceptional pentru mine. Sunt foarte mandru ca m-ati ales. Iubesc Franta asa cum iubesti o fiinta draga. Franta mi-a dat totul. Mi-ati facut cea mai mare onoare posibila". Sarkozy a facut apel la unitate intre francezi, indiferent de persoana cu care au votat pentru functia suprema in stat.

Mai tarziu, castigatorul cursei prezidentiale franceze era asteptat in Place de la Concorde, de multimile de votanti, pentru a sarbatori victoria.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.