SUA vor sprijini organizarea alegerilor ce ar urma sa-l desemneze pe succesorul lui Yasser Arafat, a declarat ieri secretarul de stat american Colin Powell, care a avut intalniri succesive, la Ierusalim si Ierihon, cu conducerea israeliana, respectiv cu noii lideri palestinieni.

Powell, care efectueaza ultima sa vizita in Orientul Mijlociu ca secretar de stat al SUA, a discutat mai intai cu seful diplomatiei israeliene, Sylvan Shalom, si cu premierul Ariel Sharon, insistand ca si palestinienii din Ierusalimul de Est, aflati sub jurisdictia statului evreu, sa poata vota la scrutinul pentru desemnarea succesorului lui Arafat, programat pe 9 ianuarie 2005. O chestiune asupra careia primul ministru israelian si-a dat acordul de principiu, afirmand ca, dupa parerea sa, arabii din Ierusalimul de Est, in numar de circa 220.000, vor putea vota asa cum au mai facut-o si la alegerile din 1996.

Buna desfasurare a scrutinului depinde insa de conducerea palestiniana, a subliniat Sharon. Ulterior, in cursul convorbirilor cu lideri palestinieni, intre care premierul Ahmad Qorei si seful OEP, Mahmud Abbas, Colin Powell a promis ca America va contribui, inclusiv financiar, "la organizarea alegerilor si la plecarea fortelor israeliene din orasele palestiniene".

Pe de alta parte, nepotul lui Yasser Arafat a confirmat ca analizele toxicologice la care a fost supus acesta in Franta nu au evidentiat urme de otrava. Nasser al-Quidwa, caruia Serviciul de sanatate al Armatei franceze i-a remis dosarul medical al lui Arafat, nu a putut insa formula o explicatie privind cauzele mortii unchiului sau.
El a promis ca va preda dosarul, care are 558 de pagini, Autoritatii Palestiniene.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.