Pentru cele aproape doua milioane de musulmani care traiesc in Marea Britanie, urmarea atacurilor de la 11 septembrie 2001 si de la 7 iulie 2005, a fost o crescanda suspiciune si uneori chiar ostilitate din partea publicului. Aceasta, ca si unele reactii din mass-media sau ale unor politicieni i-au determinat pe multi sa-si puna serios intrebarea daca viitorul lor mai e sigur in Marea Britanie.

Este un lucru care se intampla chiar pentru musulmani cu o situatie foarte buna si care se considerau bine integrati.

Doamna Nussat al Sibassi lucreaza ca manager intr-un spital din Londra. S-a nascut in Marea Britanie din parinti pakistanezi.

Acum isi impacheteaza lucrurile ca sa se mute in Emiratele Arabe Unite. Este doar un exemplu pentru numarul crescand de musulmani din clasa mijlocie care pleaca fiindca nu se mai simt bine in tara in care s-au nascut.

"Viata aici nu mai e cum era acum cinci ani. Politica si atomsfera in general s-au schimbat. si perceptia oamenilor in ce-i priveste pe musulmani s-a schimbat dramatic", spune Nussat al Sibassi.

Anul trecut, un studiu a constatat ca doua treimi dintre musulmani se gandeau ca s-ar putea sa paraseasca tara, dupa atentatele de la Londra, din 7 iulie.

Musulmanii britanici sunt acum speriati de aceasta boala a islamofobiei care se raspandeste in tara. Multi dintre cei cu care am vorbit se intreaba daca vor fi acceptati vreodata ca britanici si musulmani?

"Esti fie cu noi fie cu ei. Iar daca porti vestminte musulmane nu esti britanic. Daca ai fi britanic nu ai purta asa ceva", spune o femeie.

"E greu pentru copii sa creasca intr-un mediu in care mesajele din presa si de la televizor sunt mereu anti-islamice. Este o presiune greu de suportat pentru ei", spune o mama musulmana.

Cele aproape doua milioane de musulmani din Marea Britanie au toate drepturile: pot vota, gasesc cu usurinta carne halal, se pot duce la moschee sa se roage cand vor.

Dar Lukman Ali, care este la origine afro-american, spune ca exista si o alta fata a medaliei.

"Alaturi de toate drepturile sunt si cazuri cand vreun vecin te scuipa, sau iti spune Paki sau nigger, sau se poarta jignitor. Deci pe de o parte, Marea Britanie poate fi cel mai bun loc unde sa traiesti. Dar pe de alta parte sunt si mari dezavantaje", spune Lukman Ali.

Ultimul an a fost in mod special unul rau pentru musulmanii britanici. Mass media i-a presat tot mai mult sa explice cum isi impaca religia cu locul in societatea britanica.

Apelurile politicienilor ca musulmanii sa se integreze si sa-si precizeze pozitia in razboiul anti-terorist i-au facut pe multi sa simta ca valorile islamice nu sunt compatibile cu societatea britanica.

Salma Mirza este membra a forumului contra islamofobiei si rasismului. Ea spune ca e o legatura directa intre tonul din mass-media si atacurile contra musulmanilor.

"Se observa cum crimele rasiale sporesc la numar pe masura ce tonul relatarilor devine mai senzational. Se constata o legatura directa", spune Salma Mirza.

Politicienii au spus mereu ca raboiul anti-terorist nu e un razboi contra Islamului sau a musulmanilor, ci contra criminalilor si teroristilor. Dar multi musulmani cred ca retorica nu se potriveste cu faptele.

Lord Ahmed este unul dintre primii muslmani care au intrat in camera lorzilor.

"Oamenii au inceput deja sa se simta intimidati. Sunt afectati de provocari si, mai mult, de demonizarea religiei lor", spune lord Ahmed.

Totusi multi musulmani cu studii se gandesc ca e mai bine sa ramana in Marea Britanie si sa se angajeze in dezbaterea asupra identitatii si modernizarii.

Dr. Tahir Abbas este directorul centrului pentru studii etnice si culturale la Universitatea din Birmingham.

"Este absolut vital sa se incerce gasirea de solutii cu comunitatile de aici", spune el.

"Fiindca in final si restul Europei, unde sunt mari comunitati musulmane, va invata de la noi."

Multi-culturalismul a avut tousi succes in Marea Britanie. Iar daca e se realizeze o acomodare intre Islam si modernitate acest lucru se va intampla in Europa, si mai intai se va realiza tocmai in Marea Britanie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.