in Ghana avortul este ilegal, dar in fiecare an mii de femei apeleaza la intreruperi ilegale de sarcina. 60% dintre ele sunt clandestine si periculoase.

Despre avort se vorbeste ca despre "o campie a mortii": se estimeaza ca pana la doua treimi dintre toate avorturile realizate in Ghana sunt ratate si ca nenumarate femei mor, raman infertile, sau sufera tot restul vietii de boli cronice.

Avortul ramane una dintre principalele cauze de deces in randul gravidelor. Nu exista insa statistici demne de incredere, intrucat multe cazuri nu sunt raportate.

Datele oficiale arata ca decesele in urma unor avorturi efectuate de sarlatani si in afara spitalelor reprezinta 30% din numarul total al deceselor in randul femeilor gravide.

Femei ca Gloria - o tanara de 22 de ani - apeleaza la astfel de metode nesigure din cauza fricii si prejudecatilor, precum si din cauza lipsei de educatie si de bani.

Gloria traieste intr-un mic sat aflat la doua ore cu masina de capitala tarii, Accra.

Ea a facut doua intreruperi de sarcina, dar nu a spus nimanui deoarece se teme sa nu fie gonita din sat.

Asa ca a recurs la "metodele traditionale" pentru a face avort.

A amestecat sticla pisata, cu apa de mare si albastru de metil si a pus amestecul pe un tampon pe care si l-a introdus in vagin.

Gloria sufera si astazi de dureri cronice, dar ii este frica sa mearga la medic.

Ea nu primeste ajutor si sprijin moral nici de la biserica si nici de la familie, sau de la batranii satului.

Prietenul ei a amenintat-o ca - daca pastreaza copilul - va refuza sa-l recunoasca si o va face de rusine in fata intregului sat.

El insa refuza sa foloseasca prezervativul "pentru ca-i reduce placerea sexuala".

De aceasta situatie profita sarlatanii, vracii si chiar medicii calificati care incearca sa-si suplimenteze salariul. Ei sunt arareori demascati si pedepsiti.

Dr Joe Taylor este ginecolog si consilier guvernamental pe probleme de sanatatea reproducerii.

El spune ca a vazut "multe, multe, multe femei murind" si este convins ca ignoranta si lacomia sunt principalele motive care fac sa infloreasca "afacerea" avorturilor ilegale.

"Bazinul femeii", spune el, "este o mina de aur".

Emisiunea Arena, realizata de Anca Toader, cuprinde marturiile unor femei care au recurs la avorturi ilegale, precum si declaratiile medicilor, autoritatilor si organizatiilor umanitare celor care vor sa schimbe actuala situatie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.