Liderul lumii libere din perioada 1981-1989 se dezvaluie in jurnalul sau din timpul celor doua mandate, din care au fost publicate fragmente in revista „Vanity Fair“.

Jurnalul tinut de Ronald Reagan in perioada in care era presedinte al SUA, ce va fi publicat integral in curind, dezvaluie atit elemente mai putin cunoscute ale politicii americane si internationale, cit si caracterul glumet si profund uman al politicianului. Notele sale zilnice, legate in piele maro, cu antetul Casei Albe pe coperta, vor deveni obiectul unei expozitii itinerante, pe tot teritoriul SUA.

Reagan, care nu tinuse pina sa devina presedinte nici un jurnal, reda concis si cu umor principalele evenimente ale zilei. Despre tentativa de asasinare din 1981 scrie: "Luni, 30 martie. Discurs la Hilton. Ma imbracasem sa plec si nu stiu din ce motiv, in ultimul moment, mi-am scos ceasul bun de la mina si mi-am pus altul mai vechi. Discursul nu a fost primit cu ovatii, dar a avut succes. (…) M-am indreptat spre masina - dintr-o data, o rafala de arma dinspre stinga. Agentul de paza m-a impins pe podeaua masinii si a sarit deasupra. Am simtit o lovitura in omoplat, foarte dureroasa. Eram sigur ca mi s-a rupt o coasta. Masina a plecat. Stateam pe marginea scaunului aproape paralizat de durere. Cind am ajuns (la spital - n.r.), aveam probleme de respiratie. Am intrat la camera de garda si am fost pus pe o targa, unde am fost dezbracat. Atunci am aflat ca am fost impuscat si ca aveam un glont in plamin. Doare sa fii impuscat".

"Citeodata ma intreb daca destinul nostru este sa fim martorii Armaghedonului", scrie Reagan la 15 mai 1981, referindu-se la situatia din Liban. La 7 iunie, atunci cind afla, post factum, despre bombardarea reactorului irakian de la Osirak de catre Israel, Reagan noteaza: "Jur ca eu cred ca Armaghedonul e aproape".

Presedintele scrie cu umor despre Castro: "Rapoartele serviciilor de informatii spun ca Fidel Castro este foarte ingrijorat referitor la mine. Sint foarte ingrijorat ca nu vom putea inventa nimic care sa justifice ingrijorarea sa". Reagan se declara, in jurnalul sau, foarte incintat de personalitatea premierului britanic Margaret Thatcher.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.