Cele doua teme la ordinea zilei au fost: "Dreptul Tinutului Secuiesc la auto-determinare" si "Colapsul statului constitutional in Ungaria - cu un accent deosebit pe minciunile si blasfemiile la adresa tarii ale Primului Ministru precum si actele brutale de terorism ale politiei cu ocazia celei de-a 50-a aniversari a Revolutiei Ungare si luptei pentru libertate din 1956".

Amendarea Constitutiei Europene

Foarte interesanta a fost legarea primei teme de un material mai vechi elaborat de WFH (initial dat publicitatii pe 14 iulie 2003) care prezinta un proiect destul de complex pentru amendarea Constitutiei Europene pe subiectul drepturilor individuale si colective ale minoritatilor nationale.

Documentul este reluat acum, intr-un nou context, fiind de data asta sustinut in Parlamentul European de un grup politic, Alianta liber europeana, acelasi grup care si-a exprimat si sustinerea deschisa (intampinata cu aplauze) fata de chestiunea Tinutului Secuiesc. Ceea ce se spune aici, daca va intra vreodata in dezbaterea Parlamentului European (asa cum au anuntat deja participantii la conferinta de presa, cu referire la o posibila audiere speciala pe tema tinutului Secuiesc), va starni controverse aprinse deorece in document se afirma: "comunitatile nationale, in calitate de subiecti politici autonomi, sunt identice cu colectivitatile formate din minoritati" stim ca "drepturile comunitatilor nationale si a membrilor lor, exercitate colectiv sau individual, constituie o parte a drepturilor universale ale omului".


Aceasta in conditiile in care, asa cum se afirma mai departe in text, "auto-identificarea constitutionala ca "stat national" a tarilor care au in componenta comunitati istorice si teritoriale este ireconciliabila cu principiile statelor juridic democrate din Uniunea Europeana". Evident, unul dintre aceste state ar fi Romania, cu Constitutia sa care defineste tara noastra drept un stat national unitar si indivizibil.

Tinutul Secuiesc - regiune separata in UE

Pe lista participantilor au figurat Miklós Patrubány, presedintele WFH, d-na Emko Benko, initiatoarea primului referendum asupra autonomiei tinutului Secuiesc, Géza Borsos, fondatorul Consiliului National Secuiesc si Imre András, presedintele Regiunii Bazinului Carpatic din cadrul WFH. In continuare, in exclusivitate pentru Ziua, iata cateva fragmente relevante din declaratiile lor: