Bagdadul confirma decesul si precizeaza ca Abu Ayyub al-Masri a murit intr-o confruntare cu alti militanti islamisti

Ministrul de interne al Irakului a anuntat ieri ca serviciile secrete l-au informat despre moartea lui Abu Ayyub al-Masri, egipteanul considerat a fi liderul Al-Qaida din Irak. Conform primelor date, acesta a fost ucis intr-o confruntare interna cu alti militanti islamisti.

Corespondentul BBC la Bagdad, Rob Watson, a confirmat din teren rapoartele irakiene si a apreciat ca modul in care a murit liderul insurgentilor ar putea genera conflicte fara precedent in Irak.

Irakienii se acuza reciproc de tradare

Mai multi oficiali americani din Bagdad au dezvaluit, in ultimele zile, aparitia unor conflicte interne intre militantii sunniti. Conform rapoartelor serviciilor de informatii, irakienii insurgenti se acuza reciproc de tradare si au inceput sa-i elimine dintre ei pe cei care au organizat, in ultimele luni, operatiuni ce au esuat in mod surprinzator. O lupta intre doua grupuri rivale a avut loc marti, in nordul Bagdadului, in zona Nibaie. in timpul luptelor de strada, Al-Masri a fost impuscat mortal de catre doi barbati mascati.

Americanii nu sunt siguri

Ministrul de interne irakian se declara "100% sigur ca liderul Al-Qaida a murit", in timp ce Chris Garver, purtatorul de cuvant al fortelor militare americane din Irak, este mai precaut: "Sper ca este adevarat. Mai facem verificari si asteptam confirmari din mai multe surse. Oficial, in lipsa cadavrului, nu pot sa confirm nimic". Statele Unite au oferit anterior o recompensa de cinci milioane de dolari pe capul lui Al-Masri.

Desi multi spera acum ca moartea liderului sangeros va genera o perioada de liniste in Irak, americanii se tem ca - dimpotriva - teroristii ar putea dori sa razbune moartea sefului lor, iar luptele intre insurgenti s-ar putea intensifica. Chiar ieri, inca 14 persoane au murit in doua atentate comise in interiorul unor autobuze de calatori, in sudul Bagdadului. in plus, in Zona Verde, la numai 100 de metri de birourile prim-ministrului irakian, au cazut mai multe bombe, trase cu mortierele din Taji, cartierul rebel al sunnitilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.