Fostul ambasador al SUA la ONU, Richard Holbrooke, a afirmat ca Statele Unite vor recunoaste imediat independenta provinciei Kosovo, daca Rusia va recurge la dreptul de veto in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite in privinta statutului provinciei, relateaza AFP.

Ministrul suedez de externe, Carl Bildt, a respins imediat abordarea prezentata sambata de Holbrooke, acuzandu-l pe acesta ca "se joaca cu focul".

Razboiul declaratiilor vine in contextul in care Consiliul de Securitate al ONU trebuie sa analizeze, in urmatoarele saptamani, propunerea mediatorului Martti Ahtisaari privind acordarea unei "independente sub supraveghere internationala pentru Kosovo".

In termenii documentului, majoritatea albaneza din provincie cere independenta, iar SUA si tarile Europei Occidentale se pronunta si ele in favoarea acestei solutii. Serbia si Rusia se opun categoric acordarii independentei, autoritatile de la Moscova anuntand ca intentioneaza sa recurga la dreptul de veto fata de planul Ahtisaari.