Negociatorul iranian in chestiunea programului nuclear, Ali Larijani si coordonatorul politicii externe a uniunii Europene, Javier Solana, se intalnesc miercuri in Turcia, intr-o incercare de a relansa negocierile.

Se spera ca intalnirea sa conduca la un acord privind o noua runda de negocieri oficiale menite sa puna capat crizei.

Este prima intalnire Iran -Uniunea Europeana de cand Natiunile Unite au impus sanctiuni Iranului, in luna martie, pentru ca Teheranul nu a suspendat activitatea de imbogatire a uraniului.

Recent, presedintele Bush declarase ca ia in considerare eventuale negocieri bilaterale cu Iranul in acesta chestiune.

Dar acum, intr-un interviu, Bush a revenit, spunand ca actuala strategie de negocieri multilaterale este deocamdata calea cea mai buna.

"Daca as crede ca discutand cu iranienii, in context bilateral, am putea sa-i determinam sa nu obtina arma nucleara, ceea ce este o prioritate pentru mine si trebuie sa fie o prioritate pentru lumea libera, atunci as lua serios in considerare aceasta varianta. Dar am incredere ca se transmite un mesaj mai eficace catre Iran, daca Statele Unite vor face parte dintr-un cor, decat sa cante solo", a spus presedintele american.

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat marti ca sanctiunile impuse Teheranului sunt ilegale si a spus ca nu va opri programul de imbogatire a uraniului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.