La Moscova au avut loc funeraliile fostului presedinte, Boris Eltin.

Acesta a decedat luni, din cauza unor complicatii provocate de o afectiune cardiaca. in Rusia, a fost zi de doliu national.

Ceremonia religioasa s-a desfasurat dupa traditia bisericii ortodoxe ruse.

Solemnitatea care a marcat funeraliile a fost un simbol al rolului pe care Boris Eltin l-a jucat in Rusia cat a fost in viata.

Catedrala Isus Mantuitorul, replica exacta a bisericii cu acelasi nume demolata de comunisti, a fost construita in timpul cat Boris Eltin era presedinte.

Lista celor prezenti a amintit de asemenea de rolul pe care Boris Eltin l-a jucat in primii ani de dupa Razboiul Rece: au fost de fata la slujba din biserica doi fosti presedinti ai Statelor Unite, Bill Clinton si George Bush Senior, precum si un fost prim ministru, Sir John Major.

Nu a lipsit presedintele Vladimir Putin, succesorul lui Boris Eltin.

Participarea Bisericii

Acestia l-au insotit pe fostul presedinte pe ultimul drum.

Sute de oameni au vizitat marti catedrala din Moscova, pentru a-i aduce un ultim omagiu.

Boris Eltin, primul presedinte ales al Rusiei, cel care a condus tara spre independenta dupa destramarea Uniunii Sovietice, a fost inmormantat cu onoruri de stat.

Boris Eltin nu a fost inmormantat in Piata Rosie, langa zidul Kremlinului, asemenea liderilor sovietici, ci in cimitirul Novodevicie, unde se afla mormintele unor mari reprezentanti ai culturii si vietii politice rusesti.

in acelasi cimitir este depus corpul lui Nikita Hrusciov, liderul care i-a urmat la putere lui Stalin si care si-a petrecut ultima parte a vietii in anonimat.

Funeraliile de stat sunt primele care au loc cu participarea si sprijinul bisericii ortodoxe ruse, care nu s-a mai implicat in ceremoniile funerare ale unui lider rus de la decesul tarului Alexandru al III-lea, in 1894.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.