Presedintele ceh Vaclav Klaus a renuntat la opozitia fata de calendarul de reformare a institutiilor europene, propus de cancelarul german Angela Merkel, a informat, ieri, presa ceha, relateaza AFP.
"Calendarul nu este ceea ce conteaza", a spus Klaus citat de CTK. El s-a intalnit marti seara cu Merkel in apropiere de Berlin. Pana acum, euroscepticul Klaus si-a exprimat cele mai mari rezerve cu privire la initiativa germana: la sfarsitul lunii martie, inainte de marcarea a 50 de ani de la Tratatul de la Roma, el a cerut - si a obtinut - ca mentiunea "Constitutie" sa fie retrasa din textul declaratiei. Odata documentul parafat, el a spus ca textul care mentioneaza ca termen-limita 2009 pentru reinnoirea institutionala a UE nu are caracter de constrangere pentru semnatari. Intr-un interviu recent pentru Le Monde, vicepremierul ceh pentru afaceri europene, Alexandr Vondra, a spus deja ca tara sa "este dispusa sa participe la cautarea unui consens, pentru ca totul sa fie gata in 2009", anul viitoarelor alegeri europene. "Este necesar sa se desfasoare un dialog, monologurile nu duc nicaieri", a declarat Klaus, dupa discutia cu Merkel. El a spus ca discutia lor a vizat mai ales definirea prerogativelor institutiilor europene.

Dupa modelul conservatorilor britanici, liberalii cehi care conduc guvernul din ianuarie spun ca UE este prea birocratica, vor sa limiteze prerogativele sale supranationale si doresc un tratat cat mai minimalist posibil. Germania va incepe luni discutiile bilaterale asupra procesului de refondare, ce va fi discutat cu Cehia la 27 aprilie. Obiectivul Berlinului este sa se obtina un consens pna la viitorul summit european, de la 21-22 iunie. Cehia va asigura presedintia UE in primul semestru al anului 2009, ceea ce ar presupune ca, in cazul in care calendarul este respectat, ea va finaliza procesul de ratificare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.