Cancelarul german, Gerhard Schröder, a dat asigurari ieri, la Berlin, presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, in legatura cu sprijinul Germaniei fata de Ucraina in ceea ce priveste apropierea acestei tari de "structurile euroatlantice". "Vrem sa sustinem dorinta Ucrainei de a primi cat mai repede posibil, din partea Uniunii Europene, statutul de economie de piata si, desigur, ne angajam sa facem astfel incat Ucraina sa devina membru al Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC)", a comentat cancelarul german.

La randul sau, presedintele ucrainean si-a exprimat speranta ca tara sa sa "fie recunoscuta, in cursul acestui an, ca o economie de piata". "Pornesc de la principiul ca Ucraina va adera la toamna la OMC", a afirmat el in conferinta de presa ce a avut loc la Cancelaria de la Berlin, in cea de-a doua si ultima zi a vizitei sale in Germania.

Cei doi lideri au insistat asupra importantei relatiilor bilaterale dintre tarile lor, Germania fiind cel mai mare partener comercial al Ucrainei dupa Rusia. Volumul tranzactiilor a atins aproximativ patru miliarde de euro, a precizat Viktor Iuscenko.

Presedintele ucrainean a tinut sa multumeasca "personal" cancelarului german pentru "rolul" sau in momentul "revolutiei portocalii" din Ucraina.

La sfarsitul conferintei de presa, presedintele ucrainean s-a deplasat la Bundestag, pentru a rosti un discurs.

Este o onoare ce a fost rezervata, pana acum, unui numar de 21 de oaspeti straini de marca, intre care presedintii american George W. Bush (23 februarie 2002), cel rus, Vladimir Putin (25 ianuarie 2001) si cel francez, Jacques Chirac (27 februarie 2000).

Uniunea Europeana si Ucraina au semnat un acord privind incetarea restrictiilor pentru comercializarea produselor textile si de imbracaminte, din aceasta intelegere facand parte si renuntarea la licentele pe importurile si exporturile de produse textile. Restrictiile au disparut inca din anul 2001, in marea lor parte. Au mai ramas insa unele sectoare si detalii nefinisate in acest sens. Nivelele tarifelor vor ramane aceleasi ca pana acum, dar nu vor depasi patru procente pentru fibre, opt procente pentru tesaturi si 12 procente pentru imbracaminte.

Dupa largirea UE de la 15 state membre la 25, Uniunea Europeana a devenit cel mai mare partener comercial al Ucrainei, acoperind 33 la suta din intregul comert al statului ucrainean.