Reprimarea brutala a manifestatiilor anti-Putin, care au avut loc la sarsitul saptamanii trecute la Moscova si la Sankt Persburg, in cursul carora, mai mult de 300 de persoane au fost arestate, printre acestea numarandu-se mai multi lideri ai opozitiei, cel mai notabil dintre acestia fiind fostul campion mondial la sah, Garry Kaspaov, nu a ramas fara ecou in occident.
"Suntem foarte ingrijorati de aceste evenimente", a afirmat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, mentionand ca reprezentantii executivului european vor ridica aceasta problema la cel mai inalt nivel cu ocazia reuniunii UE-Rusia care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare. De asemenea, presedintia germana a Uniunii Europene, si-a exprimat, conform AFP, ingrijorarea fata represiunea recentelor manifestatii de protest organizate de opozitia din Rusia si a reamintit importanta pe care o prezinta respectul libertatii de opinie si dreptul la libera asociere, mai ales in perspectiva viitoarelor alegeri legislative si prezidentiale ruse. "Interventia fortelor de securitate ruse impotriva manifestantilor ridica semne de intrebare cu privire la proportionalitatea mijloacelor utilizate", precizeaza presedintia UE, condamnand "atacurile intreprinse la adresa ziaristilor" in timpul manifestatiilor.

Si Casa Alba, prin purtatorul sau de cuvant Dana Perino, si -a exprimat profunda ingrijorare in legatura cu modul in care autoritatile de la Moscova au reactionat in cazul acestor proteste, acuzand "excesiva" utilizare a fortei de catre trupele ministerului de interne. Mai mult, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a precizat ca SUA urmaresc indeaproape situatia din Rusia. Kremlinul, pe de alta parte, cauta sa limiteze importanta incidentelor. "Cred ca au existat intr-adevar unele exagerari, dar principalul rol al politiei era sa asigure legea si ordinea pe strazi" a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintiei ruse in cadrul unui interviu pe aceasta tema. El a mai adaugat ca jurnalistii straini au acordat protestelor mult mai multa atentie decat presa rusa. "Toata lumea este de acord ca aceste actiuni au fost destul de limitate ca numar de participanti. Dar evident, aceste actiuni au atras in mare masura atentia presei internationale. Iar presa straina a exagerat, in mod sigur".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.