Tarile europene si-au accentuat presiunea asupra presedintelui Bancii Mondiale (BM), Paul Wolfowitz, aflat in centrul unui scandal legat de promovarea in functie a prietenei lui, careia i-a marit si salariul, spre nemultumirea aproape generala.
Marea Britanie a estimat ca afacerea lezeaza prestigiul Bancii Mondiale, iar Germania a vorbit cat se poate de deschis de diminuarea credibilitatii fostului membru al administratiei Bush. Wolfowitz, care a refuzat sa-si dea demisia si al carui caz a intrat in dezbaterea consiliului de administratiei a institutiei sale, a primit in schimb sprjinul ministrilor africani, Liberia calificandu-l un "vizionar" iar Insulele Mauricius laudandu-i succesele in munca. Totusi, scandalul a umbrit reuniunile BM si ale Fondului Monetar International, ocazii rare pentru statele industrializate si tarile in curs de dezvoltare de a discuta impreuna chestiuni de interes comun.

Iar, in timp ce Casa Alba si secretarul american al Trezoreriei sareau in apararea lui Wolfowitz, asociatia angajatilor BM aprecia ca la indoiala a fost pusa insasi reputatia Bancii. Pe acest fundal, au aparut primele speculatii legate de numele succesorului lui Wolfowitz. Pe lista figurand drept favoriti numele ministrului sud-african de finante, Trevor Manuel, si fostul ministru nigerian de finante Ngozi Okonjo-Iweala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.