Mai multe state participante la Forumul de la Doha, printre care Iran si Venezuela, s-au declarat favorabile crearii unui cartel similar celui care domina piata petrolului.
Noua organizatie nu va apare insa imediat. Este decizia unanima a celor 14 delegatii venite in capitala Qatarului. Pe cand un OPEC al gazelor naturale? Probabil anul viitor, la intrunirea de la Moscova. Acum s-a convenit doar infiintarea unui comitet executiv de coordonare a actiunilor comune si menit sa pregateasca forumul din 2008. Inclusiv posibilitatea crearii preconizatului cartel. Pana atunci, au spus stapanii "aurului albastru mondial", trebuie reglementata chestiunea formarii preturilor la gaze naturale, trebuie normalizata relatia dintre furnizori si consumatori. "tarile occidentale reactioneaza negativ la planurile noastre", a spus in acest sens amfitrionul consfatuirii, ministrul qatarez al energiei, Abdullah al-Attiyah.

"Dar ele trebuie sa se aseze la masa negocierilor pentru a discuta cu noi inainte de a introduce noi norme si reguli in raporturile lor cu tarile exportatoare. E nevoie de raporturi de incredere intre producatori si consumatori, e nevoie de semnale pozitive lansate de unii fata de altii. Nu au ce cauta acuzatiile reciproce", a subliniat gazda reuniunii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.