Cinci judecatori ai Curtii Constitutionale a Ucrainei au refuzat sa participe la dezbaterile pe marginea decretului prezidential de dizolvare a Radei Supreme. Motivul - presiunea exercitata, in opinia lor, de anumite forte politice. intr-un apel prezentat la o conferinta de presa, ei au declarat ca nu vor reveni in sala de sedinta fara garzi de corp.

Cu alte cuvinte, verdictul Curtii, de care depinde, de altfel, evolutia evenimentelor din Ucraina, se amana pana la depasirea acestui nou obstacol. intre timp, protagonistii crizei politice de la Kiev, presedintele Viktor Iuscenko si premierul Viktor Ianukovici, vechi adversari politici, au avut o noua intrevedere. A cata? Nu conteaza. Oricum, a fost fara rezultat.

Iesind in fata ziaristilor, cei doi au anuntat ca eforturile lor de gasire a unui compromis s-au dovedit zadarnice, fiecare ramanand la pozitiile anterioare. Comentand, presa ucraineana s-a intrebat care a fost rostul acestei intalniri, din moment ce declaratiile celor doi au rasunat "precum o poezie dinainte invatata". Iuscenko este convins ca solutia, fie ea de mijloc sau nu, poate fi identificata doar in conditiile alegerilor anticipate. Altfel spus, seful statului nu este dispus la concesii. Ianukovici sustine ca un astfel de scrutin nu constituie o necesitate absoluta. inainte de toate, spune el, este nevoie de vointa politica. Interesant este ca dupa despartirea de primul sau ministru, Iuscenko i-a convocat pe sefii institutiilor de forta. Anterior, adjunctul ministrului de interne, Viktor Suslov, anuntase ca institutia pe care o reprezinta dispune de informatii privind pregatirea de catre anumite structuri politice extremiste a unor violente stradale.

"Se are in vedere organizarea de mitinguri ale sustinatorilor si opozantilor decretului prezidential de dizolvare a parlamentului. Numarul total al participantilor s-ar putea ridica la 750.000 de oameni", a estimat oficialul, citat de agentiile de presa. in ce masura aceste spuse se vor adeveri ramane de vazut. Un lucru este cert: la Kiev, mai ales pe Maidan sau in Piata Independentei, taberele de corturi portocalii si alb-albastre isi vad mai departe de viata lor.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.