Consiliile locale din Anglia vor putea taxa, in curind, locuitorii pentru cantitatea de gunoi pe care o arunca.

Belgienii au de mult un sistem prin care recicleaza mai mult de 70% din resturile menajere; in orasul Lokeren, luat drept exemplu, rata ajunge chiar la 80%, de trei ori mai mult decit in Anglia. Pina nu de mult, taxa pentru colectarea si depozitarea gunoaielor era inclusa in taxa locala, la fel ca in alte tari. Dar acum citiva ani belgienii au schimbat sistemul si cetatenii platesc o taxa separata - in Lokeren ea este de 80 de euro/an. Pe linga aceasta taxa fixa, oamenii platesc diverse sume in functie de greutatea si volumul gunoiului pe care il arunca.

Cu lacatul la gura

Autoritatile vor sa incurajeze oamenii sa produca mai putin gunoi si sa recicleze mai mult. Pentru cei care recicleaza mai multe deseuri, taxa finala anuala, incluzind suma fixa, poate ajunge la doar 99,4 euro, iar pentru cei ce nu o fac, ea poate urca pina la 255 de euro. Gunoiul se cintareste cind e ridicat de masinile de gunoi si tot atunci e citit un microcip de pe containere prin care se identifica proprietarul. La inceput oamenii au fost sceptici in privinta noului sistem, erau suspiciosi si cintareau ei insisi gunoiul aruncat, neavind incredere in sistemul primariilor. Acum majoritatea accepta ca e cea mai buna solutie pentru protectia mediului inconjurator. Desi pot cumpara lacate pentru a-si inchide containerele si a-i impiedica pe vecini sa arunce resturile la ei, doar 300 din 40.000 de gospodarii din Lokeren au cerut o incuietoare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.