Declaratiile de colaborare cu fosta politie comunista din Polonia au fost trimise prin posta celor aproximativ 2500 de profesori si cercetatori din cadrul Universitatii din Varsovia, in conformitate cu o lege privind trecutul comunist, informeaza Mediafax, preluand cotidianul francez Le Monde.
Mediul intelectual polonez este in prezent bulversat de aceasta lege elaborata de formatiunea de dreapta si intrata in vigoare la 15 martie si care se aplica nu numai profesorilor univesitari, ci si jurnalistilor, directorilor de scoala, alesilor locali, magistratilor, deputatilor, ministrilor sau functionarilor.

Primarul Varsoviei, Hanna Gronkiewicz-Waltz, membru al partidului Platforma Civica (dreapta liberala), si adjunctii sai au primit, de asemenea, acest formular, care a ajuns si la sediul cotidianului de centru-stanga Gazeta Wyborcza, condus de o figura a disidentei regimului comunist, Adam Michnik (foto). Ziarul se opune acestei initiative controversate. "Deocamdata nu am primit declaratiile. Consiliul de administratie al publicatiei noastre, Agora, nu a luat deocamdata nici o decizie in acest sens", a explicat Piotr Pacewicz, redactor-sef adjunct.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.