Discursul "de export" al Kremlinului este unul pro-occidental, insa in tara, tonul anti-Vest e dominant si aminteste de vremurile sovietice, noteaza revista germana "Focus", in editia on-line. Dovada? Foaia editata de organizatia de tineret "Naschi", considerata apropiata presedintiei ruse. Miscarea, supranumita de carcotasi "tineretul lui Putin", este condusa de un fost angajat al Kremlinului si se afla sub patronajul neoficial al adjunctului sefului cancelariei prezidentiale, Vladislav Surkov.

Publicatia mentionata este marcata vizibil de apropierea alegerilor, a celor parlamentare, din decembrie, si a celor prezidentiale, din martie 2008. Iar laitmotivul articolelor este ideea ca opozitia vrea sa faca din Rusia, cu ajutor vestic, o tara fascista, cum s-a intamplat in 1941, cand Hitler a atacat Uniunea Sovietica.

"Occidentul ar vrea sa ne ia materiile prime si sa transforme Rusia intr-o colonie", se arata intr-un comentariu din foaia volanta impartita de organizatie simpatizantilor, saaptamana trecuta. Iar autorul continua in acelasi ton: "Exista intotdeauna tradatori. Oameni care sunt gata sa-si vanda tara dusmanului". Dusman care ar fi Vestul, sugereaza fituica, amintind de Al Doilea Razboi Mondial. Ca si atunci, "exista si azi in Rusia fascisti si tradatori".

Unul dintre acestia ar fi - sustine "Naschi"- Mihail Kasianov, liberalul care a fost prim-ministrul lui Putin intre 2000 si 2003 si care e acuzat acum ca ar vrea sa vanda Occidentului petrol rusesc la o treime din pret, pentru a fi ajutat in schimb sa devina presedinte. Vigilentii tineri subliniaza ca pericolul e cat se poate de real si ca neincrezatorii ar trebui sa ia aminte la ce s-a intamplat cand s-a descompus Uniunea Sovietica, iar rusii ar fi trebuit sa plateasca "un pret urias: milioane de vieti omenesti, distrugeri, ruperea tarii noastre".

Sociologul moscovit Leonid Sedov repinge insa categoric alegatiile, aratand ca nu se poate vorbi despre pierderea a milioane de vieti omenesti prin disparitia URSS. Asta nu-i impiedica totusi pe militantii "Naschi" sa distribuie prin capitala rusa fluturase cu mesajul: "Ne aparam patria! Inainte, generatie a lui Putin! In urma cu sapte ani, Putin a ajuns la carma Rusiei.

El a facut oamenii sa creada in ei insisi. Fara el, ai fi fost azi un alt om". Iar mesajul patriotic se imcheie mobilizator cu o comparatie cu anul 1941, cand pretul victoriei impotriva lui Hitler ar fi fost de 27 de milioane de vieti omenesti. "In 2007 si 2008, ne aflam in fata alegerii Parlamentului si presedintelui: sau urmam cursul impus de Putin, acela de a face Rusia puternica, sau transformam Rusia intr-o colonie a vestului, furnizoare de materii prime".

Asadar, fara Putin, Rusia ar fi pandita de catastrofe, extremisti, marionete ale Occidentului, trupe NATO de mentinere a pacii, gata sa se instaleze aici cu ajutorul opozitiei tradatoare. Criticii Kremlinului vad in aceasta propaganda un semnal prost inaintea alegerilor pentru Duma si Presedintie, considerand ca trebuie combatute ideea de "natiune in pericol" sau aceea a "salvatorului Putin".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.