O noua generatie de lideri rasare din mijlocul al-Qaeda, in timp ce miscarea se regrupeaza treptat in zonele tribale din Pakistan si Irak.

Serviciile secrete americane, europene si pakistaneze au adunat in ultimii doi ani informatii care provoaca neliniste: al-Qaeda a facut o intoarcere de 180 de grade din presupusul drum spre extinctie. O noua generatie de lideri coaguleaza celule teroriste dupa perioada de relativa debusolare care a urmat lichidarii sau arestarii celor care au organizat atentatele din 11 septembrie. Piesele noii imagini a al-Qaeda au inceput sa se adune treptat mai ales dupa ce serviciile secrete americane si britanice au dejucat, vara trecuta, un plan terorist care presupunea distrugerea mai multor avioane de linie, dupa decolarea de la Londra.

Egiptul da lideri

Anchetele au scos la iveala o noua figura care urca vertiginos pe urmele lui Zarqawi, in ierarhia al-Qaeda - comandantul militant egiptean Abu Ubaidah. Potrivit CIA si MI6, el a fost unul dintre "creierele" care au pus la cale, din Pakistan, atentatele de la metroul londonez si cele care vizau avioanele cu decolare din capitala britanica. Concluziile anchetelor din ultimii doi ani au facut serviciile secrete americane si europene sa realizeze ca trebuie sa-si diversifice mai mult tintele si sa nu mai considere ca odata Bin Laden prins, al-Qaeda ar fi decapitata.

Lupi tineri

Analizele serviciilor secrete arata ca influenta centrului de comanda concentrat in jurul lui Bin Laden in muntii Pakistanului a scazut, in timp ce ramura irakiana e tot mai importanta. Structura ierarhica a al-Qaeda in momentul 11 septembrie s-a schimbat. Acum, centrii de comanda sint mai difuzi si deci mai greu de detectat. Modul de operare presupune mai degraba decizii luate in comun la acelasi nivel ierarhic, decit prin ordin de la un lider suprem la comandanti locali si celule.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.