Primul-ministru kosovar, Ramush Haradinaj, inculpat de Tribunalul Penal International pentru crime de razboi, si-a depus ieri surprinzator demisia, pentru a se prezenta astazi la Haga.

"Oricare ar fi obligatiile noastre fata de justitie, trebuie sa le indeplinim. Cred ca nu este vorba de nici o acuzare impotriva mea", a declarat premierul demisionar, citat de BBC. Haradinaj, fost comandant al gherilelor Armatei pentru Eliberare a Kosovo (UCK) in vestul provinciei, este acuzat de sarbi de masacrarea civililor in timpul conflictului din 1998-1999. Instanta de la Haga nu a confirmat oficial acuzele care i se aduc politicianului. Anterior, surse de la Haga citate de ziarul "Le Monde" spuneau ca Haradinaj se va preda doar in cazul emiterii unui mandat de arestare.

Haradinaj s-a refugiat in Elvetia dupa incheierea razboiului din Kosovo si a revenit in campania electorala de anul trecut. Partidul sau, Alianta pentru viitorul Kosovo, a devenit atunci principala forta a coalitiei guvernamentale, iar in decembrie Haradinaj a fost investit premier cu o majoritate zdrobitoare in Parlamentul de la Pristina. In ultima sedinta de cabinet inainte de a se imbarca spre Haga, el le-a cerut colegilor sa-si pastreze calmul si l-a insarcinat cu afacerile curente ale guvernarii pe vicepremierul Adem Salihaj.

Exemplu pentru Serbia

Haradinaj a explicat inculparea sa prin intentia ONU de a inmuia rezistenta Serbiei la planurile de proclamare a independentei Kosovo anul viitor, dupa iesirea de sub protectoratul international. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a salutat intr-adevar predarea sa prompta, cerandu-i sa coopereze cu instanta pentru binele Kosovo. Predarea la Haga a unui politician in functie este de natura sa intensifice presiunile comunitatii internationale asupra republicilor ex-iugoslave Serbia si Croatia, pentru predarea la Haga a fostilor demnitari si comandanti militari urmariti pentru crime de razboi.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.