Miercuri, Geroge Bush si Valdimir Putin au vorbit la telefon despre planul SUA de a-si extinde scutul de aparare antiracheta in Europa de est si despre posibilitatea de cooperare ruso-americana in aceasta directie.
Discutia a fost initiata de presedintele american, care a dat, pentru prima data, un raspuns la temerile Rusiei privind expansiunea sistemului antiracheta SUA, exprimate de Putin intr-un discurs tinut la Munchen luna trecuta. Washington-ul crede ca marirea razei de actiune a scutului este cruciala pentru apararea Europei si a lumii de rachetele iraniene. Aceasta convorbire vine si in urma temerilor crecande ale UE, ca Rusia, simtindu-se amenintata de planurile SUA, va ataca la randul ei, Europa.

Cele doua parti au convenit sa isi clarifice pozitia la urmatoarea intalnire a Consiliului NATO-Rusia din 19 aprilie. Cooperarea "ar putea include folosirea comuna a tehnologiei si punerea la punct de sisteme antiracheta (rus si american) compatibile", potrivit unui text al ambasadoarei americane la NATO, Victoria Nuland. Ministrul de externe rus, Sergei Lavrov, crede ca in aceasta intalnire participantii vor ajunge la un acord asupra subiectului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.