Pentru statul evreu, intrarea in organizatia nord-atlantica va constitui "o polita psihologica de asigurare"

Cotidianul american International Herald Tribune publica un articol menit sa produca senzatie, in care, citand direct diplomati si analisti israelieni si oficialitati atlantice, dezvaluie ca Israelul face demersuri pentru stabilirea unor legaturi cat mai stranse cu NATO, vizand, in ultima instanta, sa devina cel de-al 27-lea membru al Aliantei.

In acest sens, luna trecuta, statul evreu a prezentat Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord un set amanuntit de propuneri. Direct implicat este ambasadorul Israelului pe langa Uniunea Europeana, Oded Eran. Potrivit declaratiilor acestuia, reproduse de IHT, documentul, extrem de amanuntit, enumera asemenea domenii de cooperare intre NATO si Israel, cum ar fi lupta impotriva terorismului, masurile pentru stoparea proliferarii armelor de distrugere in masa, instruirea militarilor, logistica, dezvoltarea in comun a unor sisteme de armament.

"E un proces treptat, pas cu pas" - precizeaza Eran -, care continua: "Situatia in care ne gasim e anormala si absurda. Suntem membri ai ONU, ai Bancii Mondiale si ai FMI. Israelul nu face, insa, parte din nici o organizatie regionala sau alianta militara. Intrarea in NATO ar constitui, pentru noi, o polita psihologica de asigurare".

Aparent surprinzatoare, asemenea solicitari nu ar trebui, insa, sa mire, dat fiind ca Israelul este unul dintre aliatii cei mai apropiati ai Americii, iar, pe de alta parte, Alianta Atlantica este condusa de americani, ceea ce e de natura sa faciliteze mult demersul israelian. Totusi, IHT afirma ca NATO ar trebui sa ia in considerare cu mare prudenta doleantele israeliene, tocmai pentru ca anumite tari din Orientul Mijlociu considera Alianta Atlantica drept o extindere a puterii militare americane. "In unele tari arabe, cum ar fi Egiptul, NATO este privita cu profunda suspiciune", afirma Thomas Papenroth, expert in problemele apararii al Institutului German de Politica si Securitate Internationala.

"Alianta trebuie sa aiba mare grija sa nu dea impresia ca e de partea SUA, favorizand Israelul in fata altor state", conchide acesta. Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, primul, care, aflat in aceasta functie, a vizitat Israelul, a evitat sa raspunda direct intrebarilor legate de posibilitatea ca Israelul sa se alature Aliantei. "Dat fiind sensibilitatile deosebite din zona, trebuie sa avem grija de o abordare echidistanta", a declarat el cotidianului israelian Haaretz.

In cazul cand Israelul ar deveni membru al NATO - aminteste IHT - va beneficia automat de prevederile articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, potrivit caruia, in cazul unui atac impotriva unuia dintre statele membre, toate celelalte ii vor lua apararea. "In momentul cand vor exista conditiile necesare, ar fi absurd ca statul evreu sa fie tratat in mod diferit, in comparatie cu alte state membre sau care doresc sa devina membre" , a declarat Uzi Arad, directorul Institutului de Politica si Strategie din cadrul Centrului Interdisciplinar din Israel.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.