Presedintele Romaniei va stabili cadrele colaborarii romano-americane

Presedintele Traian Basescu a plecat ieri la pranz spre Washington, unde va efectua in perioada 8-10 martie, o vizita oficiala la invitatia sefului administratiei americane, George W. Bush. Potrivit sefului statului, vizita in SUA este una extrem de importanta, avand ca obiectiv declarat clarificarea, dezvoltarea si consolidarea colaborarii politice, militare si economice intre cele doua tari.

Pe aceste trei paliere se vor axa si convorbirile pe care seful statului roman le are programate la Washington atat cu presedintele Bush, cat si cu secretarul de stat Condoleezza Rice, secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, cu parlamentari republicani si democrati. Presedintele Basescu are programate totodata intalniri separate cu directorul Fondului Monetar International si cu presedintele Bancii Mondiale.

"Aceasta vizita se constituie intr-un episod din actiunile de politica externa pe care le-am declansat o data cu validarea mea in functia de presedinte. Asa cum mi s-au parut de maxima importanta, din punct de vedere al interesului national, vizitele efectuate la Chisinau, Moscova, Kiev, intalnirile de la Bruxelles, la fel si vizita in Statele Unite are ca unic obiectiv servirea interesului national, consolidarea pozitiei Romaniei in structurile euro-atlantice", a declarat presedintele Traian Basescu, inainte de plecarea de pe Aeroportul International "Henri Coanda".

In mod special, Traian Basescu a aratat ca vizita in Statele Unite are rolul de a ridica palierul relatiilor romano-americane in interiorul Parteneriatului Strategic al Romaniei cu SUA.

Din delegatia care il insoteste pe presedinte la Washington fac parte ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, consilierii prezidentiali Andrei Plesu, Adriana Saftoiu, Theodor Stolojan si Claudiu Saftoiu, consilierul de stat de la Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Administratiei Prezidentiale, generalul Constantin Degeratu, si consilierul de stat Elena Udrea, sef al Cancelariei Presedintelui.

Basescu va sustine cauza Marii Negre

Cu aceasta ocazie, seful statului va avea o intalnire cu presedintele american la Casa Alba, in dimineata zilei de azi, urmata de o conferinta de presa. De asemenea, Traian Basescu va avea intalniri separate cu ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, cu directorul general al Fondului Monetar International, Rodrigo Rato, si cu presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn. Liderul majoritatii republicane din Senatul american, Bill Frist, va oferi un dejun de lucru in onoarea presedintelui Romaniei, la care vor participa importanti reprezentanti ai Senatului SUA.

Presedintele Traian Basescu va sustine o alocutiune cu tema "The Black Sea Area: Advancing Freedom, Democracy and Regional Stability", la prestigioasa institutie americana Council on Foreign Relations, in cadrul unei conferinte la care vor participa reprezentanti ai administratiei, Congresului, ai mediilor diplomatice, academice si de presa.

Programul vizitei mai cuprinde o deplasare la Muzeul Memorial al Holocaustului, unde Traian Basescu va depune o coroana de flori, precum si la Spitalul militar al Marinei SUA din Bethesda, Maryland, unde se va intalni cu soldati americani raniti in campania impotriva terorismului din Irak si Afganistan si va transmite mesajul de solidaritate al militarilor romani.

In cadrul unei receptii organizate de Ambasada Romaniei la Washington, seful statului se va intalni cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Statele Unite, personalitati de marca ale mediilor politice si de afaceri americane.

Vizita oficiala la Washington are in vedere aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre tara noastra si Statele Unite in plan politic, militar si economic. Agenda convorbirilor va include aspecte privind relatia bilaterala romano-americana, problematica regionala, cu accent pe zona Marii Negre si a celei balcanice, precum si cooperarea dintre Romania si SUA in promovarea libertatii, democratiei si luptei impotriva terorismului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.