De-abia ajunsesera statele europene la un consens cu privire la modul in care se va calcula majoritatea calificata pentru votarea legilor in Consiliul European, ca polonezii au intervenit cu o noua propunere. Sistemul de votare dorit de ei se numeste "legea radacinii patrate Penrose."

Cum se va vota in Consiliu

Consiliul European este forumul in care fie ministrii de resort, fie sefii de stat sau guvern, se reunesc pentru a lua deciziile cele mai importante despre viitorul Uniunii Europene. Dupa adoptarea unui nou tratat constitutional european, prevazuta cel mai devreme pentru 2009, tot mai multe decizii in Consiliu nu vor mai fi luate prin unanimitate, ci prin majoritatea calificata. Printre cele mai importante decizii care vor fi trecute la majoritatea calificata sint cele bugetare si cele privitoare la imigratie.

Pina in prezent, exista un consens intre statele UE ca, dupa adoptarea noului tratat european, se va vota prin majoritate dubla: pentru a se adopta o lege, este nevoie de votul pozitiv a cel putin 15 dintre cei 27 de membri, care sa reprezinte si 65% din populatia europeana.