Georgia a detaliat in ce constau acuzatiile care stau la baza plangerii depuse luni la Curtea Europeana a Drepturilor Omului impotriva Rusiei. Printre invinuiri, cea de expulzare colectiva a cetatenilor georgieni pe baza unei discriminari etnice - expulzare petrecuta post-criza diplomatica ce a izbucnit intre Rusia si Georgia in luna septembrie a anului trecut.

Cu toate acestea, oficialitatile ruse sustin ca georgienii pusi sa isi faca bagajele se aflau ilegal in Rusia si de aceea au fost expulzati.

Acuzatii de arestari arbitrare

Georgia acuza Rusia de incalcarea, in mod grav, a unor drepturi si libertati garantate de Conventia Europeana a Drepurilor Omului.

Ministerul de externe de la Tbilisi a declarat ca Rusia a arestat cetateni georgieni in mod arbitrar, din motive etnice, fara sa le permita sa conteste actul retinerii sau sa faca recurs impotriva expulzarii.

Georgia a mai acuzat Rusia ca nu le-a asigurat asistenta medicala adecvata celor care s-au imbolnavit, si ca astfel s-a ajuns la moartea a cel putin trei georgieni aflati in detentie rusa.

Reprezentantul Georgiei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Besarion Bohasvili,a spus ca cei expulzati au fost tinuti in niste conditii ingrozitoare.

"Persoanele au fost arestate in mod arbitrar in cursul procesului de expulzare si tinute in detentie in centre speciale de detentie pentru straini, in situatii insuportabile", a spus reprezentantul goergian.

Expulzarile in masa au inceput dupa reactia furioasa a Moscovei la retinerea pentru scurt timp a patru ofiteri rusi, in luna septembrie a anului trecut, sub acuzatia de spionaj.

Riposta Rusiei a inclus intreruperea legaturilor postale si de de transport cu Georgia.

Dar relatiile dintre cele doua tari sunt de mai multa vreme tensionate, mai precis de cand la Tbilisi a venit la putere un guvern pro-occidental.

Procesul intentat acum ar putea inrautati si mai mult aceste relatii.

Ministerul georgian de justitie a spus ca acuzatiile sunt pur juridice, nu politice.

in replica, oficialitatile ruse au declarat ca depunerea plangerii nu va ajuta la normalizarea relatiilor, ca au dreptul sa expulzeze din tara lor orice imigrant ilegal si ca instanta de la Strasbourg nu va accepta probabil actiunea in justitie a Georgiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.