Premierul Tony Blair a ridicat tonul la adresa Iranului, care detine un grup de 15 marinari britanici capturati in Golful Persic, prevenind Teheranul ca, in cazul unui esec al eforturilor diplomatice de eliberare a ostaticilor, se va intra "intr-o noua faza". Blair a refuzat sa intre in detalii. "Vom vedea", s-a multumit el sa spuna ziaristilor curiosi sa afle ce ar putea intreprinde concret Londra.

In loc de raspuns, surse ale Ministerului iranian de Externe au precizat ca prizonierii sunt sanatosi, iar femeile sunt tinute separat de barbati. "Aceasta latura etica a problemei este respectata. Fiti convinsi ca toti se bucura de un tratament foarte bun", a afirmat un responsabil oficial al MAE de la Teheran. Potrivit aceleiasi surse, cei 15 au fost supusi ieri, pentru prima data, unui interogatoriu amanuntit.

"Dialogul" a fost coordonat de Gardierii Revolutiei, aripa militara si ideologica a regimului islamic. Citand surse autorizate de la Teheran, BBC preciza intr-un reportaj din Iran ca grupul ar fi fost chestionat in legatura cu o misiune legata de strangere de informatii. Tot BBC afirma ca interogatoriul ar putea dura mai multe zile. intre timp, aflat la Moscova, presedintele Chinei, Hu Jintao, a cerut Iranului, la unison cu omologul lui rus, Vladimir Putin, sa respecte dorintele comunitatii internationale si sa rezolve toate problemele pe cale amiabila.

Scandalul celor 15 detinuti britanici survine pe fondul adoptarii la sfarsitul saptamanii de catre Consiliul de securitate al ONU a unei rezolutii care inaspreste regimul de sanctiuni impotriva Iranului. Documentul a fost sustinut inclusiv de Rusia si de China. La cateva ore, Teheranul avertiza Moscova, prin vocea presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, ca va avea de suferit de pe urma gestului ei. Cuvinte al caror ecou a afectat piata petrolului, pretul la titei sarind la 63 de dolari barilul, un record pentru acest an. Spre marea satisfactie, de altfel, a Rusiei si OPEC-ului, organizatie din care Iranul face parte si care a esuat in incercarile ei de a ridica pretul la aur negru.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.