Grecia, un simbol al democratiei si, alaturi de Romania si Bulgaria, al Ortodoxiei in UE, isi aniverseaza, maine, ziua nationala, data de 25 martie marcand inceputul independentei statului grec, aflat, pana in 1821 sub dominatie otomana.

"Aceasta data reprezinta un punct de referinta pentru grecii din intreaga lume. Este un motiv de mandrie si, in acelasi timp, o oportunitate de a contempla istoria noastra comuna si principiile si elementele care au alimentat si sustinut natiunea greaca de-a lungul timpului. Reprezinta, mai intai de toate, o ocazie de a ne aniversa originile si de a ne onora stramosii, de a analiza virtutile si neajunsurile. Este o aniversare a unitatii grecilor", se arata intr-o declaratie emisa de MAE de la Atena, cu prilejul zilei nationale a Greciei.

Statuia lui Zeus din Olimpia

Una dintre cele sapte minuni ale lumii era situata la 150 de kilometri de Atena si a fost construita de Fidias, in anul 450 i.d.H. Cheltuielile pentru constructia acestuia au fost asigurate printr-o colecta de amploare, desfasurata in toata Grecia, in anul 470 i.d.Hr, iar constructia acesteia a durat 14 ani. Fata, bratele, mainile si picioarele statuii erau din fildes. Parul, podoabele si sandalele lui Zeus erau din aur, iar ochii din pietre pretioase. Asa cum el il detronase pe tatal sau Chronos, Zeus a trebuit, dupa aproape 1100 de ani de jocuri olimpice, sa cedeze locul Dumnezeului crestin. In anul 393 d.H., imparatul bizantin Theodosius I a interzis cultul pagan din Olimpia. Templul lui Zeus fusese deja serios afectat, in secolul al II-lea d.H., de un cutremur. Nu se stie exact ce s-a intamplat cu aceasta statuie. Exista voci care sustin ca niste talhari o daramasera deja pe la anul 350 d.H. Alte surse afirma ca a fost transportata la Constantinopol, unde a fost distrusa intr-un incendiu.

Colosul din Rhodos

Acesta strajuia intrarea in portul din insula Rhodos, aflata in Asia Mica, unde Marea Egee intalneste Marea Mediterana. Constructia sa a durat 12 ani, statuia de 33 metri fiind terminata in anul 282 i.d.H. Colosul din Rhodos a fost construit in cinstea zeului Soarelui, Helios, ca multumire pentru protectia locuitorilor in timpul asediului macedonenilor. Chares din Lindos, un sculptor rodian, a fost angajat pntru constructia statuii. Baza acestei statui era din marmura alba, iar restul era realizat din bronz. In 225 i.d.H., Colosul si-a pierdut un picior, in urma unui cutremur.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.