Consiliul de securitate al Natiunilor Unite va decide sambata daca va impune noi sanctiuni Iranului, care a continuat programul de imbogatire a uraniului, in ciuda avertismentelor repetate.

Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a primit o viza din partea guvernului Statelor Unite ale Americii, pentru a putea fi prezent la vot.Marea Britanie, Franta si Statele Unite ale Americii au anuntat ca sunt gata sa adopte o noua rezolutie prin care sa impuna sanctiuni mai dure Iranului.

Este vorba despre interzicerea dreptului de a exporta arme, restrictii privind dreptul de calatorie al persoanelor implicate in programele nucleare iraniene si blocarea conturilor membrilor importanti ai garzii revolutionare iraniene si ai principalelor institutii financiare.
Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a primit o viza din partea SUA pentru a putea fi prezent la vot.Presedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a primit o viza din partea SUA pentru a putea fi prezent la vot

De asemenea s-a propus ca guvernul iranian sa nu mai beneficieze de niciun imprumut din partea celorlalte tari.in schimb, Africa de Sud a recomandat o perioada de 90 de zile in care sanctiunile impuse Iranului sa fie suspendate, iar programul de imbogatire a uraniului stopat, pentru ca negocierile sa poata avea loc.

Propunerea a fost respinsa de ambasadorii celorlalte tari pe motiv ca in trecut o astfel de masura nu a dat rezultate, insa acest lucru l-a deranjat pe reprezentantul sud-african care a spus ca a fost indus in eroare atunci cand i s-a transmis ca vor avea loc negocieri.Guvernele tarilor occidentale si-ar dori ca rezolutia sa fie aprobata in mod unanim de cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, pentru ca astfel avertismentul dat Iranului ar avea o putere mai mare. Dar cum acest lucru pare putin probabil, si un vot majoritar ar fi multumitor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.