Mii de persoane, in incinta si in afara bisericii Santa Maria degli Angeli i-au adus un ultim omagiu lui Nicola Calipari, agentul serviciilor secrete italiene (Sismi) ucis vineri in Irak, in timp ce o aducea acasa pe ziarista Giuliana Sgrena. Italia a organizat ieri funeralii nationale pentru eroul care si-a dat viata pentru a o salva pe ziarista.

Cortegiul mortuar, format din zece masini, a parasit Altarul Patriei, unde fusese depus corpul neinsufletit, parcurgand incet kilometrul ce separa monumentul de biserica Santa Maria in aplauzele lungi si calduroase ale italienilor. Cosciugul, purtat pe umeri de sase militari, a fost adus in lacasul de cult la ora locala 11.00. Sotia si cei doi copii ai agentului serviciilor secrete stateau in primul rand, alaturi de cei mai importanti oficiali ai tarii: presedintele Republicii, Carlo Azeglio Ciampi, premierul Silvio Berlusconi, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, ministri si comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini.

Directorul de la "Il Manifesto", Gabriele Polo, si partenerul de viata al Giulianei Sgrena, Pier Scolari, se aflau printre oamenii care au avut loc in biserica. Chiar si ambasadorul american la Roma, Mel Sembler, a tinut sa ia parte la funeralii. In piata o mare de oameni, flori si coroane, una din partea ziaristei Giuliana Sgrena, care nu putut lua parte la ceremonie, aflandu-se inca in spital. Unele persoane aratau prima pagina a editiei extraordinare scoase de "Il Manifesto" cu fotografia lui Nicola Calipari si titlul "Cu tine".

In urma lui Nicola Calipari raman multe semne de intrebare. Italia vrea sa afle tot adevarul despre drama produsa vineri seara la Bagdad si a cerut deja explicatii autoritatilor americane. Italienii sunt dispusi sa mearga pana la capat. Deja a fost interogata persoana care conducea masina in care se aflau Giuliana si Nicola si care, imediat dupa atac, a incercat sa contacteze autoritatile de la Roma, dar a fost impiedicata de militarii americani.

De asemenea, au intrat in posesia telefonului de serviciu al lui Nicola, dar incearca sa dea de urma mobilului cu transmisie prin satelit care a disparut imediat dupa incident. Si mai ales vor sa afle cine este cel care a coordonat din Italia misiunea lui Nicola. Intre timp, italienii au cerut Washingtonului sa identifice persoanele implicate in "incident", dar, in baza unui acord de colaborare intre cele doua tari, autoritatile americane au dreptul sa refuze oferirea de informatii privind eventuale secrete militare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.