Batalia pentru Marea Neagra intra intr-o noua faza. Cine face jocurile din acest perimetru strategic? De cativa ani, rolul central in aceasta disputa a fost revendicat de Romania, Ucraina sau chiar de Polonia. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, castigatoare pare a fi Turcia.
Fara indoiala, aderarea Romaniei si Bulgariei la NATO si UE a modificat balanta de puteri in zona, sporind influenta SUA in defavoarea Rusiei. Dar, in acelasi timp, a fost accentuata pozitia de lider regional a Turciei. Perimetrul Marii Negre, punte intre Balcani si Caucaz, a devenit zona de convergenta a intereselor economice si strategice ale Rusiei si Occidentului din cauza importantelor rezerve energetice.

Detinand controlul asupra stramtorilor Bosfor si Dardanele, gazduind baze NATO si fiind un important teritoriu de tranzit al hidrocarburilor, Turcia ramane principalul actor in regiune. Pozitie dominanta care-si are originea inclusiv in transferul, cel putin pentru moment, al centrului de greutate al interselor americane in Irak si Afganistan.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.