In ziua in care s-au implinit, ieri, patru ani de la declansarea campaniei americane in Irak, fostul vicepresedinte irakian al regimului condus de Saddam Hussein, Taha Yassin Ramadan, condamnat la moarte pentru executarea a 148 de siiti la Dujail, in anii 80, a fost spanzurat.
Executia nu a determinat polemici in Irak, cum s-a intamplat in cazul lui Saddam Hussein. in schimb, presa occidentala s-a intrebat daca era nevoie de inca un astfel de spectacol. Mai mult ca sigur ca nu, estimau comentatorii. Analizand perioada scursa, ziarele de peste Ocean scriau ca razboiul a determinat Washington sa procedeze la o modificare a diplomatiei sale fata de unii dintre cei mai importanti inamici - Iran, Siria si Coreea de Nord. Operatiunile din Irak au avut ca scop inlaturarea lui Hussein si crearea unei insule democratice si proamericane in lumea araba, considerata de SUA focar al terorismului.

Dar conflictul pare sa fi consolidat atat reteaua al-Qaeda, dar si Iranul si aliatii acestuia, Siria, gruparea Hezbollah si miscarea Hamas. Fostul consilier prezidential Zbigniew Brzezinski considera ca, sacrificand principiile morale ale SUA in numele luptei impotriva terorismului, presedintele George W. Bush a redus credibilitatea SUA in lume. De la infrangerea suferita in noiembrie pana la raportul din decembrie privind gestionarea razboiului din Irak, Bush si-a schimbat politica externa. L-a inlocuit pe secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, si-a insarcinat secretarul de Stat sa relanseze negocierile de pace israeliano-palestiniene, pentru a aplana sentimentele antiamericane din lumea araba, si a autorizat lansarea unui dialog cu Siria si Iranul. Conflictul din Irak a obligat armata americana sa recurga la tactici de lupta impotriva insurectiei si sa renunte la doctrina Rumsfeld, partizan al trimiterii in lupta de efective reduse, sustinute de mijloace tehnice de varf.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.