Uniunea Europeana se pregaste de jubileu: la sfarsitul acestei saptamani se implinesc 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma, care a pus bazele actualei organizatii. Dar, dupa o jumatate de secol de existenta, experti si politicieni se intreaba unde a ajuns in acest rastimp Europa.

Unii vorbesc despre un punct critic al evolutiei sale. Mai departe nu e decat o criza lunga, cu urmari greu de estimat. Altii sustin ca totul este in regula si ca, de fapt, UE este la inceputul unui drum nou. Unul, este adevarat, necunoscut, dar despre care se stie ca e presarat cu numeroase capcane si obstacole. Un lucru este insa cert, si anume ca tot mai putini locuitori din UE se declara multumiti de viata pe care o duc. Iar un procent de 44 la suta dintre ei afirma chiar ca traiul li s-a inrautatit dupa aderarea la Uniune. Date deloc incurajatoare si evidentiate de un sondaj de opiniei ale carui rezultate au fost publicate ieri de "Financial Time".

Conform studiului efectuat in cinci mari state UE, doar 25 la suta dintre intervievati au avut cuvinte de lauda la adresa nivelului lor de trai. Concluzia analistilor a fost concisa: pesimismul a devenit starea de spirit dominanta in UE. Pe de alta parte, alt sondaj prezentat de aceeasi publicatie britanica releva faptul ca fostul cancelar Helmut Kohl, care a contribuit la reunificarea Germaniei si la adoptarea monedei unice europene, este persoana pe care europenii o asociaza cel mai mult cu dezvoltarea UE. Dar care este opinia celor de peste Ocean ? Raspunde "Newsweek", potrivit careia americanii estimeaza ca Europa "si-a trait veacul". Adica? "Economia stagneaza. Activitatea tehnologica si de afaceri s-a mutat peste Ocean si in alte colturi ale lumii. Politicienii se dovedesc incapabili sa scoata din amorteala un sistem de asigurari sociale invechit si ruginit".

Americanii cred, de asemenea, ca Europa este incapabila sa se apere, pentru ca a pierdut notiunea despre ceea ce trebuie ea sa apere. si totusi, scrie acelasi "Newsweek", "Europa este astazi o superputere mondiala".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.