Un vulcan croit de om care improasca miliarde de tone de sulf in adincul cerului sau inaltarea unor stilpi-filtru de 60 de metri ne-ar putea scapa de incalzirea globala.

Miliarde de minireflectoare spatiale care misuna intre Pamint si Soare ar putea cobori temperatura planetei, iar deversarea particulelor de fier in ocean ar inmulti algele consumatoare de dioxid de carbon. Pesimismul i-a ajuns din urma pe oamenii de stiinta, care recurg mai nou la idei catalogate drept "trasnite" pentru salvarea planetei, arata Associated Press.

Cu sulfatii in atmosfera

Compania americana Planktos Inc. a inceput deja treaba la "planul Geritol". Acum doua saptamini, a trimis vasul Weatherbird II in Oceanul Pacific pentru a varsa 50 de tone de particule de fier. Operatiunea anunta explozia populatiei de alge mincatoare de CO2. Potrivit companiei, trei miliarde de tone de dioxid de carbon ar putea pieri prin popularea oceanului cu fier. In schimb, fizicianul marin Tim Barnett avertizeaza ca insamintarea oceanica la scara inalta ar putea schimba temperatura dintre suprafata apei si apele adinci, afectind dramatic viata marina. Pe de alta parte, citiva oameni de stiinta, printre care si laureatul Nobel Paul Crutzen (foto), vor sa refaca la scara artificiala eruptia vulcanului Pinatubo, de acum 16 ani.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.