Evolutiile politice din Romania si Ucraina par croite dupa tipar asemanator. Aceeasi lupta pentru influenta intre presedinte si premier, iar unul din factorii de tensiune il constituie - la Bucuresti si Kiev - candidatura ministrului de Externe.
E adevarat, la vecinii nostri criza de la Externe dureaza de mai mult timp, detaliu care nu schimba cu nimic datele problemei. Efectul e acelasi: vesnice conflicte intre diferitele personaje ale piesei, acuze reciproce, permanenta amenintare a alegerilor anticipate, altfel spus, scandal pe toata linia. Parlamentul a refuzat din nou sa valideze candidatura lui Vladimir Grizko, omul presedintelui, la carma diplomatiei. Votul a fost amanat pentru maine. Un scrutin care ar putea fie sa puna capat crizei, fie, dimpotriva, sa o adanceasca. intre timp, sondajele constata o scadere dramatica a increderii populatiei in primii oameni ai statului - seful tarii, Viktor Iuscenko, premierul Viktor Ianukovici si speakerul Radei, Aleksandr Moroz. Atentia electoratului s-a mutat asupra Iuliei Timosenko (foto), "printesa portocalie", care beneficiaza de sprijinul fiecarui al cincilea ucrainean. E adevarat, Ianukovici ramane preferat cu 49 la suta din optiuni. Anul trecut el avea insa 60 de procente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.