Abordand teme diferite discursurile lui Serghei Lavrov si Dominique de Villepin transmit, in mod direct, Statelor Unit, de fapt, acelasi mesaj: Epoca in care Washingtonul putea decide fara sa tina seama de vocile celorlalte puteri in problemele lumii a luat sfarsit!
Astfel, ministrul rus de externe, a declarat, sambata, ca proiectul scutului antiracheta american in Europa va avea "repercusiuni negative" asupra relatiilor dintre Rusia si NATO. "Cu siguranta proiectul scutului antiracheta va avea repercusiuni serioase si negative asupra relatiilor noastre cu NATO", a spus Lavrov in fata Consiliului pentru politica internationala si aparare, club de specialisti si oficiali rusi. "Suntem impotriva jocurilor de strategie din Europa care pot duce la un potential de confruntare", a mai adaugat acesta, spunand ca nu vrea ca relatiile Europa-Statele Unite "sa se coonsolideze in detrimentul Rusiei". "Noi centre de putere apar", a adaugat Lavrov, subliniind ca la Washington unii oficiali americani nu inteleg ca pledarea pentru o lume "multipolara" nu este sinonima cu "antiamericanismul" incheind "Constat declinul, declinul obiectiv al rolului hipertrofiat al Statelor Unite in lume", a declarat el intr-un discurs critic fata de politica internationala a Washingtonului.

Aflat pe teritoriul american, la Harvard premierul francez Dominique de Villepin a subliniat aceeasi idee: "Statele Unite raman principala putere, sunt singurii care au toate atributele: forta militara, puterea economica, inovatia tehnologica, forta de atractie prin modul lor de viata" dar a precizat el "sa privim lucrurile lucid: razboiul din Irak a marcat un punct de turnura, a lezat imaginea Americii, a deteriorat imaginea intregului Occident" adaugand "In ziua de azi nicio tara nu poate impune singura o noua ordine mondiala". Ca si Lavrov si Villepin a vorbit deschis despre o noua ordine mondiala. Dar, spre deosebire de reprezentantul Moscovei, cel al Parisului a pornit nu de la premiza adversitatii ci de la cea a complementaritatii. "Europa este singurul aliat global al Statelor Unite" precizand ca "Pe acest drum catre o noua ordine mondiala, Statele Unite, Franta si Europa au mai multe indatoriri ca altii, mai intai datoria de a lucra impreuna"


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.