Dupa sase ani si jumatate de la cumplitele atentate din Statele Unite, Khaled Cheikh Mohammed, fost sef al "Comitetului militar al Al-Qaeda", a recunoscut ca este "creierul" atacurilor de la 11 septembrie 2001.

Au murit atunci peste 3000 de oameni la New York si Washington. "Sunt responsabil de la A la Z de operatiunea de la 11 septembrie", a spus Cheikh Mohammed, detinut de americani din 2003, intr-o declaratie citita in numele sau de un ofiter SUA. in total, el a recunoscut ca s-a aflat la originea a 31 de atacuri sau tentative de acte de terorism. Pakistanez, fost numar trei al retelei terorita conduca de Ossama Ben Laden, el a comparut la baza americana de la Guantanamo in cursul unei audiente menite sa determine statutul lui de "combatant inamic". Pentagonul a precizat ca Cheikh Mohammed a fost prezent la aceasta intrevedere, desfasurata insa cu usile inchise.

Nici avocatii detinutului nu au fost autorizati sa asiste. Pan la arestare, in mai 2003, in Pakistan, Cheikh Mohammed, in varsta de 41 de ani, a fost conducator militar, sef al Departamentului pentru operatiuni externe al Al-Qaeda. Washingtonul il considera drept responsabil al atentatelor de la 11 septembrie. Cheikh Mohammed si-a recunoscut implicarea inclusiv in tentativele de asasinat impotriva fostilor presedinti Bill Clinton si Jimmy Carter, precum si impotriva Papei Ioan Paul al II-lea in timpul unui voiaj al acestuia in Filipine.

De asemenea, el a a raspuns de planificarea, finantarea si supraveghere operatiunilor de distrugere a navelor americane si a petrolierelor in stramtorile Ormuz, Gibraltar si in portul Singapore. Declaratia face de asemenea referire la paternitatea unui atentat care a costat viata a doi soldati americani in Kuweit. Daca statutul de "combatant inamic" este confirmat, inaltii responsabili ai Al-Qaeda ar putea fi inculpati. Ei vor avea, prin urmare, dreptul la un avocat militar si vor fi adusi in fata unui tribunal militar, potrivit unei proceduri foarte contestate si stabilita de o lege promulgata in toamna.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.