Dupa aproape 13 ani de dictatura in stil sovietic, presedintele Belarus, Aleksandr Lukasenko, incearca sa cucereasca bunavointa Occidentului.

"Recunosc greselile politicii noastre externe si ca aceasta s-a indreptat intr-o singura directie - catre Rusia. Si ca, in felul acesta, am pierdut Vestul. Am stat intr-un singur picior, in loc sa stam pe amindoua", a declarat presedintele Lukasenko, incercind sa cucereasca bunavointa Occidentului. "Avem nevoie de investitori din Europa si din SUA. Nu mai doresc certuri cu UE. Dimpotriva, avem nevoie de UE pentru diversificarea politicilor noastre energetice", a declarat Lukasenko pentru "Die Welt", la sfirsitul lui ianuarie.

Lituania si Georgia au un plan

"Belarusul are un rol important in asigurarea securitatii energetice a Europei. Europa trebuie sa realizeze ca, daca sitiuatia din Belarus va deveni instabila, Europa va deveni si ea instabila", a avertizat presedintele belarus, pe 2 martie, intr-un interviu acordat Al- Jazeera. Declaratia reprezinta o reactie la dezvaluirea de catre Lituania si Georgia a unui plan de debarcare a dictatorului de la Minsk, din cauza incapacitatii sale de a mentine independenta Belarusului. "Am vizitat Georgia si am discutat cu colegii georgieni, care cred ca trebuie sa propunem o strategie de debarcare a lui Lukasenko", a aratat premierul lituanian Gediminis Kirkilas, citat de EUobserver. El a refuzat sa precizeze daca schimbarea de regim presupune o retragere a lui Lukasenko intr-o tara precum Venezuela sau o democratizare a Belarusului sub conducerea sa. Lituania este singura tara UE care a intretinut relatii apropiate cu Belarusul, chiar si dupa ce Bruxelles-ul a impus restrictii de circulatie pentru 34 de oficiali belarusi si sanctiuni comerciale de 530 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.