Daca scorul va fi favorabil si in Bundesrat, pe 30 martie, hotararea va deveni lege. Se vor putea pensiona totusi la 65 de ani persoanele care au contribuit 45 de ani la fondul de pensii de stat. Caci acest pilon ramane in continuare baza pentru varstnicii din Germania, desi exista numeroase fonduri private de pensii.

Vice-cancelarul social-democrat Franz Müntefering a pledat pentru cresterea varstei de pensionare, argumentand cu marirea sperantei de viata a populatiei si cu scaderea natalitatii, care face ca numarul contribuabililor tineri sa scada dramatic. In plus, au mai explicat avocatii "pragului de 67 de ani", economia are nevoie de experienta lucratorilor cu vechime, iar oamenii intra tot mai tarziu in campul muncii.

Formatiunile de opozitie - inclusiv sindicatele- au aratat insa ca regula celor 45 de ani de contributie obligatorie la fondul de pensie, pentru a putea iesi la 65 de ani din campul muncii, le discrimineaza pe femei si, in plus, nu exista o olitica a slujbelor pentru varstnici, care sa le dea posibilitatea acestora sa ramana activi pana la 67 de ani (unii dintre ei nemaiavand nici capacitatea fizica de a munci). Or, cata vreme celor ajunsi la varsta a treia nu li se ofera si variante de lucru, noua masura guvernamentala n-ar insemna decat "o scurtare a duratei de incasare a pensiilor" si o saracire a batranilor.