Deputatii din Camera Comunelor de la Londra vor sa le reduca privilegiile „colegilor" cu blazon

Deputatii britanici au decis, printr-un vot considerat de comentatori drept "istoric", ca membrii Camerei Lorzilor sa fie de-acum inainte alesi prin scrutin. Daca votul Camerei inferioare a parlamentului de la Westminster isi va produce efectul, atunci lorzii nu vor mai fi desemnati, iar dreptul de a ocupa un loc in Camera superioara, mostenit din familie, va fi abolit.

Deputatii s-au pronuntat cu 337 voturi pentru, fata de 224 impotriva, adica cu o majoritate de 113 voturi, in favoarea unei Camere superioare in intregime aleasa, si nu numita. Decizia "comunelor" nu presupune insa ca toti lorzii vor trebui sa fie alesi prin vot. Scrutinul organizat miercuri are doar un caracter consultativ. Va capata insa greutate si va trebui sa fie luat in seama, daca guvernul doreste, intr-adevar, sa reformeze Camera Superioara a parlamentului britanic.

Lorzii ar putea pune piedici

Reforma ar putea fi impiedicata de catre membrii Camerei Lorzilor, care urmeaza sa se pronunte, saptamana viitoare, asupra acestei initiative. "Este un vot spectaculos in istoria parlamentului britanic", a comentat Jack Straw, ministrul pentru relatia cu parlamentul, care are ca sarcina pregatirea proiectului de reforma.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.