Noaptea de sambata a fost mult mai calma la Copenhaga, dupa doua zile de proteste violente declansate de evacuarea unui imobil pentru tineri, relateaza AFP.

Politia s-a aflat in numar mare pe strazile din cartierele Noerrebro si Christianshavn, unde s-au inregistrat proteste violente in ultimele zile. Ea a dispersat fara incidente, sambata, in jurul miezului noptii, o manifestatie la care au participat cateva sute de tineri, in Noerrebro. Fortele de ordine au dispersat apoi mai multi tineri care ridicau o baricada in Christianshavn.

"De sambata pana duminica am arestat 196 persoane pentru diverse delicte", a declarat Lars Borg, purtator de cuvant al politiei. "Putem spune ca noaptea de sambata a fost mult mai calma, s-au inregistrat foarte putine incidente, care s-au rezumat la incendierea unor pubele, la aruncarea de petarde", a adaugat el. "Situatia s-a ameliorat semnificativ, dar vom ramane vigilenti", a subliniat oficialul. Politia a arestat in total circa 700 de persoane, printre care 100 de straini, mai ales germani, de la declansarea incidentelor. In total 174 persoane au fost plasate in detentie provizorie pana acum, printre care numerosi minori, care au fost inchisi impreuna cu adulti criminali, ceea ce a provocat furia asociatiilor cetatenesti.

Acestea sunt socate ca autoritatile daneze incalca regulile internationale ce interzic inchiderea minorilor in penitenciare pentru adulti. Sambata, o manifestatie de sustinere a tinerilor a fost organizata la Copenhaga, la care au participat 2.000 de oameni. Vrem sa ne aratam solidaritatea cu acesti tineri care sunt tratati ca niste teroristi", a declarat un participant. Violentele au fost declansate de evacuarea unei clariri. Ungdomshuset, de 25 de ani "lacas" al culturii underground, a fost evacuat cu forta joi dimineata.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.