In Rusia lui Vladimir Putin opozitia ca idee este un lucru rar, iar manifestatiile opozantilor, unul si mai rar.

Tocmai de aceea cand pe agentiile de presa apare stirea ca a avut loc un mars de protest impotriva presedintelui rus, acesta devine un titlu care nu poate fi trecut cu vederea. In linii mari, sunt urmatoarele: in cursul unei manifestatii anti-Kremlin, care s-a desfasurat sambata la Sankt-Petersburg, au avut loc ciocniri intre participanti, dupa unele surse, aproximativ 5.000 si politie, relateaza AFP si Ruters.

Manifestatia, intitulata ‘’Marsul dezacordului’’, nu a fost autorizata de primaria orasului iar fortele de ordine au incercat sa o impiedice. Participantii insa au rupt cordoanele fortelor de ordine, patrunzand intr-una din cele mai mari piete ale orasului. Politistii au replicat, utilizand bastoane de cauciuc, retinand zeci de participanti, printre care si unul dintre liderii aliantei ‘’Cealalta Rusie’’, de opozitie.

Vom oferi acum si cateva detalii. Actiunea a fost organizata de fostul prim ministru din perioada lui Boris Yeltsin, Mihail Kassianov si Garry Kasparov, fostul numar unu al sahului mondial si actualul presedinte al Frontului Unit al Cetateanului, formatiune care incearca, alaturi de mai multe partide de opozitie precum Iabloco, sa creeze o larga coalitie ant-Putin.

De altfel, detaliul pe care nu trebuie sa il uitam printre atatea informatii este ca intreaga actiune de protest a fost asezata sub lozinca "Rusia fara Putin". Nu trebuie sa uitam nici faptul ca locatia acestui protest stradal este tocmai orasul de origine al presedintelui Vladimir Putin si capitala economica a Rusiei, locul unde isi au sediul majoritatatea reprezentantelor companiilor straine.

Organizatorii marsului au declarat ca au vazut acest "mars al nemultumitilor" drept "unica modalitate de a se exprima public", asa cum declara unul dintre liderii partidului Iabloco, care a mai acuzat faptul ca partidele politice ruse care se opun Kremlinului sunt practice excluse din viata politica, fiindu-le interzisa aproape orice aparitie mediatica. "Am venit aici pentru ca sunt impotriva sistemului, care nu permite demonstratii, caruia nu-i plac alegerile.

Sunt impotriva abuzului de putere", a mai adaugat acesta. Manifestatiile violente impotriva Kremlinului au devenit rare in Rusia dupa venirea la putere a presedintelui Vladimir Putin, pe care unii il acuza ca vrea sa inabuse orice fel de opozitie inaintea alegerilor prezidentiale prevazute sa aiba loc in anul 2008, la care actualul sef al statului nu mai are dreptul sa se prezinte, potrivit legislatiei in vigoare, comenteaza agentiile de presa. "Cealalta Rusie" il acuza pe Putin de desfiintarea democratiei si de reintroducera in Rusia a unui autoritarism de tip sovietic, dar, adauga Reuters, vocea acestui partid pare a fi izolata, fiindca majoritatea rusilor il sustin pe Putin si avantul economic al tarii pe care acesta se straduieste sa il controleze.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.