‘’Este util sa se aminteasca faptul ca, indiferent daca ne place sau nu, inamicul cu care ne confruntam in lupta impotriva terorii a facut din Irak frontul principal al acestui razboi’’ - a declarat Dick Cheney in cursul unei reuniuni a aripii conservatoare a Partidului Republican, formatiunea sa politica, unde i-a criticat pe opozantii democrati. Vicepresedintele american a cerut acestora ‘’sa-si inceteze vociferarile’’ cu privire la Irak.

‘’Pentru a folosi o fraza populara, este un adevar care deranjeaza: potrivit vorbelor lui Ben Laden (liderul retelei teroriste internationale Al Qaida), o victorie la Bagdad va fi victoria Statelor Unite ale Americii’’ - a adaugat Richard Cheney. ‘’Pierderea Irakului va fi un esec al Statele Unite’’, iar ‘’sustinerea razboiului impotriva terorii nu are niciun sens, decat daca il purtam acolo unde ne confruntam cu teroristii’’, a mai declarat vicepresedintele american, atentionandu-i in context pe democratii care se opun trimiterii de noi trupe la Bagdad.

In opinia vicepresedintelui Cheney, citat de EFE, o retragere militara prematura a SUA din Irak ar agrava situatia in aceasta tara si, in general, in regiunea Orientului Mijlociu. Elementele care lupta acum impotriva trupelor americane din Irak, a subliniat e, se vor alatura ulterior fortelor talibane din Afganistan. Daca fortele coalitiei multinationale care actioneaza in Irak se vor retrage inainte ca irakienii sa se poata apara ei insisi, violenta se va extinde in intreaga tara si va fi mai dificil de controlat ‘’, a explicat oficialul american.