Statul federal american, cel mai mare emitent de gaze cu efect de sera in atmosfera si una dintre puterile mondiale care au refuzat semnarea protocolului de la Kyoto privind reducerea acestor emisii, este dat in judecata de catre populatiile nordice de inuiti sau eschimosi care isi vad amenintat modul de viata din cauza incalzirii globale, informa, ieri, Associated Press.
Inuitii din nordul Canadei si din Alaska isi prezinta cazul in fata unei comisii internationale pentru apararea drepturilor omului. Populatiile nordice au sanse foarte mici de reusita in demersul lor, insa dupa cum sustin reprezentantii lor, aceasta actiune are mai mult o valoare de simbol, insemnand in acelasi timp o importanta victorie morala impotriva Washingtonului. "Problema este ca insusi modul nostru de viata a devenit miza acestei confruntari‘’, a comentat reprezentanta inuitilor, Sheila Watt-Cloutier, importanta militanta pentru oprirea poluarii, care a fost nominalizata alaturi de fostul vicepresedinte american Al Gore la Premiul Nobel pentru Pace, pentru lupta lor impotriva poluarii atmosferice. Cazul sustinut de inuiti este prezentat in fata Comisiei inter-americane pentru drepturile omului (Inter-American Commission on Human Rights), o institutie formata din 34 de membri ce reprezinta toate statele din federatia americana in litigiile privind nerespectarea drepturilor omului. Populatiile inuite sunt intalnite in nordul Canadei, Rusia si Groenlanda, precum si in Alaska unde aceasta populatie poarta numele de eschimosi. Inuitii au incercat sa atraga atentia in ultimii zece ani despre conditiile de mediu care le afecteaza terenurile de vanatoare, pe care le folosesc de mii de ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.