Amnesty International acuza tarile europene, in raportul anual pe 2007, ca exporta produse care ar putea fi folosite pentru executii, tortura sau alte tratamente crude

"Intr-un moment cand folosirea torturii si tratamentul crud, inuman si degradant precum si aplicarea de pedepse fizice raman practici larg raspandite in multe tari si chiar au fost justificate ca facand parte din <>, guvernele din Uniunea Europeana s-au angajat sa previna comertul cu ceea ce poate fi descris in termeni largi drept <>.

Cu toate acestea, angajamentul UE nu este inca destul de puternic pentru a preveni in mod adecvat acest tip de comert". Astfel incepe raportul anual pe 2007 al organizatiei Amnesty International, continand acuzatii devastatoare impotriva unora dintre tarile europene care practica exportul liber de materiale folosite in mod direct pentru tortura, fapt ce este total impotriva legislatiei europene, mai ales a Reglementarii 1236/2005 a Comisiei Europene "privind comertul cu produse care ar putea fi folosite pentru executii, tortura sau alte tratamente crude, inumane sau degradante sau pentru aplicarea de pedepse". Textul integral al raportului Amnesty International poate fi accesat pe zite-ul ZIUA (www.ziua.ro), la sectiunea Dosare Externe.

Raportul identifica si cateva tipuri de echipamente "care nu au alt uz practic decat tortura sau alte asemenea tratamente, dar care sunt oferite pe piata institutiilor ce asigura ordinea publica si care nu sunt inca prohibite de noua reglementare europeana" care a devenit obligatorie din acest an. Printre aceste echipamente se numara cateva dintre cele pe care le putem regasi in arsenalul tuturor fortelor de interventie anti-manifestanti dar si, chiar in unele tari europene, chiar in vanzare libera in magazinele de specialitate.

Extrem de periculoase datorita efectelor imprevizibile pe care le poate provoca folosirea socurilor electrice sau armelor paralizante si, totodata, arme letale daca sunt folosite de bandele criminale in operatiuni de jaf armat "de nivel minimal", adica in care sa nu doreasca sa utilizeze arme de foc. Infractorii si-au apropiat multe dintre elementele logistice imaginate initial pentru uzul exclusiv al fortelor de ordine care decisesera sa foloseasca acest tip de echipamente speciale tocmai pentru a avea un nivel intermediar de actiune intre interventia clasica cu scuturi si bastoane si folosirea armelor de foc.

"Arsenalul tortionarilor", comercializat liber

Problema, din punctul de vedere al Amnesty International, este tocmai comercializarea libera a echipamentelor respective si faptul ca aceasta face ca intreg procesul sa devina practic incontrolabil, fiind foarte greu, daca nu chiar imposibil, sa se regaseasca adevaratul destinatar final al acestor "arme sau echipamente de constrangere si disuasiune".

Aici este intrebarea si acuzatia explicita din Raport, caci asemenea echipamente au fost achizitionate direct sau prin intermediari de politiile sau unitatile speciale din multe tari ale lumii unde folosirea torturii este practica obisnuita, iar marturiile reproduse de Amnesty International sunt corelate cu alte sute asemanatoare difuzate de multe organizatii internationale pentru apararea drepturilor omului. Exportul acestor echipamente, direct de la producatori europeni sau de catre companii europene initial importatoare, se face folosind ceea ce Amnesty acuza a fi "gauri" legislative, care ar trebui imediat reme


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.