Canberra este una dintre bazele Washingtonului din Asia, iar militarii australieni ii sprijina pe cei americani in mai toate conflictele de pe glob

Primit cu proteste pacifiste la Sydney, vicepresedintele american, Dick Cheney, a multumit Australiei pentru sprijinul acordat Statelor Unite in "campanile antiteroriste" din Irak si Afganistan, dar a avertizat asupra politicii tot mai razboinice a Chinei.

Australia a insotit America in cele doua razboaie mondiale din secolul trecut, in luptele din Vietnam si Coreea, apoi din Afganistan si Irak. Casa Alba a afirmat - si apoi s-a jenat - ca Australia poate fi un "ajutor de serif" in Asia. Premierul conservator John Howard a aparat mereu deciziile presedintelui republican George W. Bush - pana la recenta asezare a senatorului democrat Obama in tabara lui Osama, pentru cererea de retragere a trupelor Statelor SUA din Irak, din martie 2008.

Racire diplomatica

Totusi, premierul australian i-a acordat acum vicepresedintelui american doar o ora, la mijlocul vizitei de trei zile pe care acesta a facut-o in Australia. Relatia lui Howard cu Cheney indica insa mai mult actualul stadiu, temporar, al relatiilor dintre cele doua guverne, tot temporare, decat relatiile traditionale si stabile dintre cele doua state. Potrivit unui recent sondaj de opinie, 70% din australieni cred ca alianta cu SUA este importanta pentru securitatea Australiei, dar campania din Irak a presedintelui Bush este tot mai impopulara. De unde si noua atitudine, mai rezervata fata de administratia Bush, a sefului guvernului de la Canberra, inaintea apropiatelor legislative.

Dick Cheney, unul dintre "soimii razboiului" impotriva lui Saddam, l-a felicitat pe John Howard pentru trimiterea de trupe in Irak si Afganistan, spunand ca australienii si-au asigurat astfel respectul lumii pentru sprijinirea luptei impotriva terorismului. In preajma vizitei vicepresedintelui Cheney, premierul Howard a anuntat ca Australia va mai trimite inca 70 de militari in Irak si alti 450 in Afganistan.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.