Ministrul apararii a confirmat faptul ca printul Harry se va alatura trupelor aflate in Irak. Printul Harry este primul membru al familiei regale care merge pe front dupa printul Andrew care a luptat in razboiul pentru eliberarea insulelor Falkland in 1982.

Printul Harry, al treilea in ordinea succesiunii la tron, va fi ofiter activ iar autoritatile britanice dau asigurari ca nu va beneficia de un tratament special din cauza statutului sau.Insa prezenta sa intr-o zona de conflict ar putea sa sporeasca riscul unor atacuri din partea militantilor.De aceea armata britanica s-a ferit sa dea prea multe detalii cu privire la locul exact unde isi va desfasura activitatea printul.Ceea ce se stie este ca el va conduce misiuni de recunoastere in cursul carora se vor folosi vehicule de lupta blindate.

Anuntul privind plecarea printului Harry pentru sase luni in Irak vine la scurt timp dupa ce guvernul de la Londra a anuntat ca o parte din trupele britanice vor reveni acasa pana la sfarsitul verii desi situatia din Irak este departe de a fi stabila din punct de vedere al securitatii.De altfel, premierul Tony Blair a precizat intr-un interviu ca responsabilitatea pentru ceea ce se intampla la Bagdad, dar si in restul tarii apartine insurgentilor si gruparilor paramilitare.

"Nu cred ca trebuie sa ne cerem scuze pentru situatia din Irak pentru nu noi suntem vinovati pentru activitatile teroriste", a spus premierul britanic."Acestea sunt apanajul unor extremisti cu legaturi in afara tarii iar 80 pana la 90 la suta din violente au loc in zona Bagdadului si sunt provocate deliberat pentru a sabota guvernul Irakului, un guvern pentru care au votat 12 milioane de oameni.""De aceea nu cred ca trebuie sa ne cerem scuze. Noi incerca sa ii ajutam pe partizanii democratiei impotriva teroristilor", spune domnul Blair.

Premierul marii Britanii a adaugat ca statele occidentale au obligatia sa ramana alaturi de iraqieni pana in momnetul in care acestia vor reusi sa construasca o democratie stabila.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.